lausnekretninebanner

Četvrtak, 23 Kolovoz 2018 11:25

Nije sezona podbacila, nego su očekivanja bila prevelika

Piše:

Glavna sezona je pri kraju. Jasno, bude gostiju kroz cijeli rujan, bude ih i na jesen, ali na jednoj semantičkoj razini završetkom Dubrovačkih ljetnih igara i prvim ruksacima na leđima đaka već se rezimiraju neki rezultati.

Ove godine, po broju dolazaka i noćenja u Dubrovačko – neretvanskoj županiji statistika kaže da je sezona nešto malo bolja ili ista kao lanjska, odnosno u srpnju je bio gotovom isti broj dolazaka i noćenja u odnosu na lani, a sveukupno u prvih sedam mjeseci šest posto više dolazak i četiri posto više noćenja.

No, razgovarajući s turističkim djelatnicima, hotelijerima, ugostiteljima i inima može se čuti kako sezona dugo nije bila lošija. Naravno, dokaz je to kako općenito pouzdavanje u postotke dolazak i noćenja bez cijelog konteksta, odnosno prihoda, nema previše smisla. Ima smisla pak zapitati se je li prethodnih godina stalno dvocifreno bilježenje porasta broja gostiju došlo i uz činjenicu da se kroz sustav E-visitor gosti napokon revnije broje, a manje je iznajmljivanja na crno što pokazuju podaci id a je najveći rast bio bilježen upravo kod privatnih iznajmljivača. No, to je već druga tema, a kakva je sezona uistinu vidjet će se tek po prihodima.

Ipak, prvi dojam je kako je osnovni problem naklapanja o lošoj sezoni u činjenici da se jednostavno previše očekivalo. Tržišno gledano, uostalom, zašto bi uvijek trebao biti prisutan linearni rast? Zašto sve što ne podrazumijeva rast se smatra neuspjehom? Stagnacija je sračunata u svaku životnu utakmicu, a kamoli ne ekonomiju, koja ima jasno zadani plafon.

To što se očekivalo da se svake godine može rasti i rasti ne znači automatizmom da je sezona loša, a kukanje o praznim kapacitetima… Eh, povećali su se i kapaciteti, drugim riječima svaka garaža pretvorena je u apartman, a svaka šupa u restoran pa eto ne mogu svi biti namireni i temeljem sezone kupiti novi automobil.

Legitimno je na imenu Dubrovnika pokušati zaraditi, međutim, "kvaka" i jest u tome što se to pokušava isključivo masovnošću, a ne nekakvom osmišljenom ponudom uz koji sami prihod nije uvjetovan brojem gostiju.

E, to je moment u kojem se krug zatvara, tj. ono što treba brinuti. Nije problem što možda ima nešto manje gostiju, nego u tome što ne postoji jasno oformljen sistem, koji uporište mora imati u kvaliteti ponude i usluge.

Jer, kad stvari funkcioniraju, kad je sistem jasan i kad ga definira kvaliteta, onda nema niti razloga za brigu. Onda faktor oporavka Egipta ili Turske, možda i faktor Svjetskog prvenstva u nogometu, odnosno svega što se navodi kao razlog te relativno kao slabije sezone, i ne može igrati neku dugoročnu ulogu. A samo istinska kvaliteta nikad ne može biti "out". Može u ovom slučaju biti ponekad zasjenjena eto nekom dobrom "all inclusive" ponudom na grčkoj obali, ali na duge staze ništa je ne može istinski ugroziti.

Kad se nudi loša usluga uz smiješno i bahato podizanje cijena smještaja koje su istovjetne onima u zapadnim metropolama, onda je jasno da postoji zabrinutost te da gosti mogu odlepršati isto onako kao što su i došli. Kad država nije u stanju zadržati mlade ljude koji bi mogli raditi u turizmu te kad povećava boravišne pristojbe i poreze kako bi novac utukla u bujanje svog birokratskog aparata glasača, onda je isto jasno da ne postoji okvir uz koji se uistinu može očekivati zadržavanje turista.

Sve su to razlozi za brigu, a ne je li se eto svake godine bilježi rast od deset, 15 ili 20 posto. Već, dakle, samo u tome što nikad i nije postojala jasna, pametna i kvalitetna strategija što zapravo s tim rastom i s tim gostima.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020