lausnekretninebanner

Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 20:09

Katarina Doršner: Jedna neuspjela premijera ne bi smjela označiti cijele Ljetne igre

Piše:

Od svih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika najviše o kulturi govore Katarina Doršner (HDZ) i Željko Raguž (DUSTRA). Dok Raguž više opominje, odnosno dovodi u svezu izdvajanja u kulturi s izdvajanjima za sport, Katarina Doršner o kulturi kazuje više u onom smislu vrednovanja umjetničkog aspekta. Stoga, ona je u kratkom razgovoru za portal Dubrovnikpress.hr rekla više i o njezinom dojmu o ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, pritom naglasivši "kako smo ipak privilegirani što živimo u gradu Festivala".

Pohvalila je intendanticu Doru Ruždjak Podolski, zajedno s njezinim pomoćnicima Katarinom Rugle, Tomislavom Fačinijem i Sašom Božićem.

- U novom vodstvu Igara vidim iskrenu spremnost i želju za što boljim programom. Drago mi je što su imenovani pomoćnici za razna područja, to je dobro i tako se Igre mogu bolje i lakše razvijati. Zbog toga smo i mi u Gradskom vijeću osnovali kulturna vijeća, kako bi se razne oblasti bolje mogle razvijati. No, vodstvo Igara nije samo primjereno u organizaciji, nego mislim da su i složni te skromni, što Dubrovčani primjećuju i što je važno. Išla sam oduvijek na Igre, njih nosim u srcu i to nas je jednostavno uvijek odlikovalo kao ljude. - rekla je Doršner.

Dodala je kako je posebno uživala u glazbenom programu uz nastupe kontratenora Andreas Scholla, ali i primjerice pijaniste Daniila Trifonova, kao i balet "Derviš i smrt". Što se tiče dramskog programa, Doršner je rekla:

- Kritike za "Michelangela" koji je nastao u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nisu dobre. Ipak, ne može jedna neuspjela premijera označiti cijele Igre pa ne bi trebalo na osnovu nje ocjenjivati i cjelokupan program. Naravno da smo očekivali više, pogotovo jer se u predstavi vrijeđaju vjerski osjećaju. To nije Dubrovnik. Voljela bih da imamo više naših pisaca koji su stvarali našu prošlost, poput Držića, Gundulića, ali i Šenoe i Matoša. Ne moraju biti samo dubrovački pisci. Iako, u dubrovačkim piscima je fundament, nitko bolje od njih ne može prikazati mentalitet Grada, njegovu prošlost i sadašnjost. Na salzburškom festivalu se predstava "Jedermann" održava svake godine već 90 godina, a koja govori o smrti jednog bogataša i uz koju se čovjek može zamisliti o ukupnim životnim pitanjima. Zašto naši "Skup" ili "Dundo Maroje" ne bi bili kao "Jedermann"? - zapitala se Doršner.

Istaknula je još kako treba pohvaliti i Dubrovački simfonijski orkestar koji isto djeluje uz Igre, a za kojega je naglasila "da se na čelu s ravnateljem Damirom Milatom izuzetno trudi", ali i dodala kako bi voljela da je Kazalište Marina Držića više uključeno u Igre. Komentirala je i otvaranje, preciziravši kako je bilo dobro i dinamično, ali i ustvrdila kako misli "da nisu građani ti koji su trebali ući, već da smo mi 69 godina domaćini glumcima pa stoga glumci su oni koji trebaju ući u Grad". Kroz smijeh dodaje i kako je "prihvatila ovogodišnji fluorescentni vizualni identitet", ali i smatra kako nije trebalo pisati na njemu 'enter' već 'neka uđu', jer "imamo bogat hrvatski jezik".

Ipak, iako izuzetno pozitivno gleda na 69. Igre, Doršner je uputila i kritiku oko izložbe "Užasi zavičaja"; koja je nastala u suradnji s Art radionicom Lazareti.

- Dobro da su pozvani u goste pripadnici "off scene" Dubrovnika, moramo unijeti nove mlade vjetrove. Ali, mislim da ta "off scena" nije odradila dobar posao. Izložba je bila dobro najavljena, ali puno sam više očekivala. Očekivala sam da će biti cijela u potresnom dojmu i da ćemo je danima komentirati u medijima i kuloarima, ali na kraju nije ispalo drugačije. Bila je siromašna u kreativnosti, što me čudi. - dodala je.

Što se tiče kritika oko toga koliko se na Igre troši, Doršner smatra da nisu opravdane.

- DLJI su veleposlanik kulture Dubrovnika i ogledalo nas kao Grada prema Hrvatskoj, Europi i svijetu. Sve što uložimo tu nije izgubljen novac, dobivamo puno više nego što sam novac znači. To ne znači da ne trebamo raspravljati o kvaliteti. Vidi se pomak, vidi se jasna želja novog vodstva. - rekla je Katarina Doršner, zaključivši kako bi voljela da su građani i mediji više uključeni u propitkivanje Igara.

- Žao mi je što u medijima nema više stručnih, profesionalnih kritika, kao što je bilo prije. Prije smo iz toga učili i rasli, rado bih to čitala. Od toga bi svi imali koristi. Zato nam se možda ne bi događali da zakažemo u projektu Europske prijestolnice kulture. Jedna osoba koja je kreirala projekt je prije nekoliko dana u intervjuu rekla da su otpočetka bila skeptični pa tako opravdava neuspjeh. Kad si skeptičan, ne ide se u natjecanje. Pokušali su to opravdati tako da je Dubrovnik mali grad. Veličina se ne mjeri po metru kvadratnom, tko misli da je Dubrovnik mali grad ne bi trebao sudjelovati u kreiranju kulture. A i to nije istina jer je ove godine EPK grad u Malti koji broji 6400 stanovnika. U svakom slučaju, baš zato što nismo mali i jer možemo dosta toga ostvariti puno očekujem dogodine, sljedeće godine je ipak 70 godina Igara. - zaključila je za portal Dubrovnikpress.hr vijećnica Katarina Doršner.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020