lausnekretninebanner

Utorak, 14 Kolovoz 2018 22:18

U Domu Marina Držića otvorena izložba Davora Vrankića

Samostalna izložba umjetnika Davora Vrankića „O gruboći – Držićeva groteska“ otvorena je u Domu Marina Držića. Nakon ovogodišnjih izložbi u Bruxellesu, Parizu i New Yorku, a prije velike izložbe u zagrebačkom MSU u 2019. godini, pariški Osječanin Vrankić ovom izložbom tako se po prvi put predstavio i dubrovačkoj publici. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anita Ruso, a na otvorenju je zapjevao i zasvirao Ibrica Jusić.

Radovi za središnju ovogodišnju izložbu u Vidrinom domu odabrani su iz nekoliko Vrankićevih serija: High noon, True Self Portraits, Don’t Worry Tomorrow is Another Day, Spinning Company, L'observateur.

Ravnatelj DMD-a Nikša Matić rekao je kako mu je drago što je Vrankić odabrao baš ovu ustanovu da se predstavi dubrovačkoj publici.

- Supruga Davora Vrankića, Silvija, rekla mi je jučer da je ova izložba organizacijski na nivou one kakve Vrankić radi u New Yorku. To je nešto što mene kao profesionalca veseli. Ovu izložbu prati i četverojezični katalog, kakav ne znam je li se izdao u Republici Hrvatske ove godine. Na hrvatskom, engleskom, francuskom i talijanskom jeziku. - kazao je Matić.

Na otvaranju izložbe govorila je i kustosica izložbe Anita Ruso, a evo što je ona zapisala u katalogu:

I„Opus Davora Vrankića opire se kategorizacijama. Umjetnik hrvatsko-francuskog državljanstva oslanja se jedino na svoju tehničku olovku i na maštu, vlastitu i kolektivnu, iz koje proizlazi njegov začudni likovni svemir. Nema predloška. Nema skice. Upotreba gumice i brisanja svedena je na minimum. Vrankića je posve nepotrebno uspoređivati, pa čak i s velikim majstorima sjevernjačke renesanse (Grünewald, Boch, Brugel, Artdorfer), s kojima ga se zna dovoditi u vezu zbog sličnosti deformacija njihovih likova i horror vacuia koji je u pojedinim njegovim serijama toliko naglašen da izaziva klaustrofobičan osjećaj… 

Izložba O gruboći – Držićeva groteska slikara-grafičara Davora Vrankića prikazuje crteže koji nisu slike zbiljskog svijeta i nešto je u njima neodoljivo groteskno i grubo. One ne izazivaju komični efekt, dapače, većinom čine da osjećamo nelagodu, pa čak i grozu… Crpi li Vrankić iz antičkog svijeta ili možda onog srednjovjekovnog – pariških vodoriga, popularnih gargouilla – ideje za svoje groteskne crteže koji tako neodoljivo prizivaju u sjećanje Držićev opis ljudi nahvao kao i mnoge njegove protagoniste i sporedne likove? Sirov prikaz koji umjetnik neposredno koristi kao jedan od postupaka građenja svojih likova bez trunke uljepšavanja, ono je što doprinosi dojmu grotesknosti i gruboće." - zapisala je Ruso.

Sam umjetnik Vrankić dodao je kako se nada da će se publici radovi svidjeti, a ako im se ne svide, dodao je, "i to je dobro jer bitno je ne biti ravnodušan".

Davor Vrankić rođen je 1965. u Osijeku. Završio je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Ante Kuduza, a nakon toga i Faculté des Arts Plastiques u Parizu gdje i danas živi i radi sa suprugom Silvijom Vrankić. Radeći posljednja dva desetljeća na relaciji Pariz – New York – Zagreb, kontinuirano je istraživao brojne mogućnosti koje nudi grafitna olovka. Jedan je od najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u svijetu čija djela se nalaze u kolekcijama najprestižnijih muzeja i kolekcionara umjetnosti današnjice.

Posljednji put samostalno je izlagao u Hrvatskoj 2010. u MMSU Rijeka, a ista je izložba prikazana 2009. u Zagrebu i u rodnom Osijeku. Nedavno je za svojih osam crteža pod nazivom Collateral (olovka na papiru), nastalih između 2016. i 2018., dobio Premiju HAZU na 5. hrvatskom trijenalu crteža „Intimni crtež – mali format – Miroslav Kraljević i hrvatski suvremeni umjetnici“. U međuvremenu Davor Vrankić izlagao je u Rijeci, Osijeku i Zagrebu na skupnim izložbama.

[youtube url="https://youtu.be/japjX1bco04"]

V.S.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020