lausnekretninebanner

Utorak, 14 Kolovoz 2018 20:28

Nema alibija, riješite se stjenica, a korisnicima pronađite adekvatan smještaj

Piše:
Mirjana Vujnović i Mirjana Pavlaković Mirjana Vujnović i Mirjana Pavlaković

Hajka i atak su ključne riječi izgovorene na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Domu za starije i nemoćne Domus Christi na temu problematike stjenica, o čemu je za portal Dubrovnikpress.hr progovorila djelatnica Mirjana Raguž, a o čemu više možete pročitati OVDJE.

Uglavnom, ispada tako da je sve to dio neke šire priče uz koju je ravnateljica Mirjana Vujnović valjda žrtva, a uz koju prisustvo stjenica valjda biva benignim. Tako se na same stjenice ravnateljica Vujnović i nije previše osvrnula te je manje-više tek demantirala pojedine navode svoje djelatnice, navode koji ne mijenjaju sami sukus problema.

Ispravila je tako Vujnović svoju kolegicu po pitanju toga je li se potpisala izjava o tajnosti, kao i toga da Dom nije pod ingerencijom Grada. No, to su tek tehnički podaci, nebitni za priču u cjelini.

Ono što je bitno je to da su u 21. stoljeću stjenice prisutne u jednom Domu koji bi trebao pružiti adekvatnu skrb osobama treće životne dobi. Smiješno je i žalosno istodobno to umanjivanje problema. Tako je i župan Nikola Dobroslavić jučer usporedio stjenice s komarcima, a i danas se u više navrata spomenula ta paralela.

U jednom trenutku je ravnateljica Vujnović rekla i kako se "očito želi zatvoriti dom ili nju", ne shvaćajući da djelomično zatvaranje doma i jest ono što je potrebno dok se ne riješi problem, a o njezinoj kvalificiranosti za ovaj posao neka odlučuje Upravno vijeće ili župan Dobroslavić.

A svi ovi koji banaliziraju problem što stare ljudi, kako tvrdi Mirjana Raguž, maltretiraju stjenice, neka se prije svega zapitaju kako bi se osjećali da su njihovi roditelji u nekom Domu u kojem su stjenice.

U tom slučaju ne bi pokušavali minorizirati problem, a dio Doma bi se vjerojatno zatvorio te pronašao adekvatan smještaj za korisnike. Ovako je očito najlakše paušalizirati cijelu stvar. Najdalje je ipak otišla u cijeloj priči predsjednica Upravnog vijeća Mirjana Pavlaković koja smatra da postoje prešniji problemi od stjenica.

"Ostavimo stjenice", "idemo se baviti s tim kako pomoći starim ljudima, a ne sa stjenicama", samo su bili neki od navoda Pavlaković. Podsjeća to na onu priču kad javni prostor biva previše kontaminiran pričama o ustašama i partizanima, pa se javi netko i kaže "okrenimo se budućnosti". Samo što je to lako reći na fiktivne teme, ali kad se na neko zajedništvo poziva po pitanju onoga što nekima zagorčava život, onda je to problem guranja stvari pod tapit.

Jer, neće okretanje stranice spriječiti problem stjenica u Domus Christiju , može ga spriječiti samo ozbiljno renoviranje Doma, koje se također spomenulo na "pressici", na kojoj inače nije bilo predstavnika Županije, osnivača Doma, što je posebna sramota.

Nadalje, spomenuti su tu od strane ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mata Lakića i sanitarnog inženjera Zorana Vrsaljka i jučer izvršeni nalazi, uz koje se tvrdi da nijedna od djelatnica Doma nije bila izgrizena, iako je sasvim jasno djelatnica Mirjana Raguž za portal Dubrovnikpress.hr pokazala ubodne rane i rekla da su njegovateljice u strašnoj muci zbog napada stjenica.

A valjda kako bi se naglasilo da to i nije toliki problem, navedeno je i da zbog stjenica u 2017. u DNŽ bilo 96 intervencija tvrtki koje se bave deratizacijom. To bi Dom trebalo opravdati? Ne, to je samo logika djeteta koje je u školi dobilo jedinicu pa roditeljima kaže da je još pet ili deset njegovih školskih prijatelja dobilo isto ocjenu.

Takve stvari ne amnestiraju problematiku, isto kao što je ne amnestira niti to da nije dokazano da stjenice ne prenose zarazne bolesti, pa je tu uzet primjer HIV-a.

Poruka? Problema nema, vaši roditelji neće dobiti HIV. Smiješno, ali i žalosno. Sve to skupa neće umanjiti problem. Upravo naprotiv, problem može jedino riješiti potpuna renovacija Doma, a što uključuje i njegovo zatvaranje na određeno vrijeme.

Najžalosnije od svega je ipak da je bio potreban istup jedne djelatnice kako bi ovaj problem konačno odgovorni barem razmotrili iako ga, očito, još uvijek ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020