lausnekretninebanner

Utorak, 14 Kolovoz 2018 12:52

Ravnateljica Domus Christija Mirjana Vujnović: Od nas se želi napraviti slučaj, neki bi bili zadovoljni da se zatvori mene ili Dom

Piše:

Od nas se želi napraviti slučaj, ovaj Dom to ne zaslužuje jer u njemu vlada sklad i dobro ozračje, a nas napadi neće demoralizirati, rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjana Vujnović na konferenciji za novinare održanoj povodom napisa portala Dubrovnikpress.hr u kojemu je djelatnica Doma Mirjana Raguž iznijela kako Domus Christi muči veliki problem sa stjenicama, insektima koji se hrane tako da sišu ljudsku krv

Raguž je tako ispričala kako je i sama donijela stjenice u svoj stan te kako su štićenici, ali i djelatnici Doma izgrizeni od ovih insekata, a o čemu više možete pročitati OVDJE.

Na konferenciji za novinare tako je rečeno da su jučer od strane Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pregledani djelatnici i štićenici Doma te da nisu pronađeni tragovi uboda te da nisu pronađene žive stjenice, odnosno da su pronađene samo u tragovima. Rečeno je i kako će Dom ići u renovaciju, a uslijed čega bi se trebao spriječiti i problem sa stjenicama. Istaknuto je i kako Mirjana Raguž zbog toga što je istupila u javnost snositi nikakve posljedice.

Ravnateljica Vujnović je kazala kako su mnoge tvrdnje u svjedočanstvu djelatnice Raguž neistinite.
- Ona proziva župana za stjenice u Domu. U Domu postoji Stručno vijeće, tu sam ja kao ravnateljica, postoji i Upravno vijeće. Istupi u medijima su zadnje što se treba napraviti. Naravno da DNŽ jest osnivač te mi od njih dobijemo sve što tražimo. Život u domu je solidan. Također, prozvala je i Grad koji nije osnivač Doma, ne znam kakve veze ima Grad s Domom. Spominjala je i prskanje Sanitata prošlog tjedna, a mi imamo ugovor s tvrtkom Krmek. Prozivala je i gospođu Šarac iz ZZJZ DNŽ, ona je napravila uvid i predložila mjere. Što bi trebala napraviti. Ili zatvoriti mene ili Dom? Onda bi neki bili zadovoljni. Raguž je spominjala i da su djelatnici trebali potpisati izjave da se situacija u domu neće iznositi vanka. Nisam tražila nikakve izjave. Kad je izašao Zakon o zaštiti podataka, potpisali smo izjave o obradi osobnih podataka. Raguž govori i o podjeli korisnika na bogatije i siromašnije, ona je tu ljude diskriminirala. Ne postoje bogatiji i siromašniji, to me uvrijedilo. Svim ovim osoba Mirjana je nanijela štetu. - rekla je Vujnović.

Predsjednica Upravnog vijeća Domus Christija Mirjana Pavlaković je rekla da se UV sastajalo od veljače više puta temeljem anonimnih prijava oko stjenica.

- Stjenice su putni nametnici, donesemo ih, to se svakome može dogoditi. No, očito postoji atak na ovaj Dom, na ravnateljicu jer ovo što ona trpi, a ja joj se divim, nije zaslužila. Bit priče nisu ni UV, ni župan ni ravnateljica. Bit cijele priče su starci. Idemo se baviti s tim kako pomoći tim ljudima. Mislim da se napravila hajka. Stjenica ima u bilo kojem hotelu, ali piše li se toliko o njima? Hoćemo li zabraniti tigraste komarce? Poanta je da djelatnici poduzimaju doslovno sve što mogu. Da to nije tako ja ne bih sjedala u tom UV i ne bih se sramotila. A ponos i čast mi je da smo tu radi tih staraca. Pišimo o onima koji su tu nepokretni, ostavimo stjenice. Nitko neće dozvoliti da bilo kojeg starca ili djelatnika stjenica pojede. - riječi su Mirjane Pavlaković.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić kazao je kako osim jučerašnje inspekcije u Domu, zavod bio i 29. lipnja nakon zaprimljene anonimne prijave, a i tada, objasnio je Lakić, "nisu pronađene žive stjenice". Pak, jučer su, kaže Lakić, u Domu bili dr. Katica Šarac i sanitarni inženjer za nadzor DDD Zoran Vrsaljko, koji "kod nikoga od djelatnika nisu pronašli znakove uboda". Što se tiče štićenika, dodao je "da je pronađen manji broj kožnih promjena, koji bi mogli biti i od komaraca".

Na konferenciji za novinare govorio je i Zoran Vrsaljko koji je više kazivao o svojstvima stjenica, kazavši kako je "u njima pronađeno 28 uzročnika zaraznih bolesti, ali i kako niti jednu od tih zaraznih bolesti one nisu prenijele. Dodao je da "HIV može u stjenici preživjeti sat vremena, ali ne postoji dokaz da je stjenica vektor zaraznih bolesti za razliku od npr. tigrastog komarca".

Kazao je kako je u 2017. u DNŽ bilo 96 tretmana kako bi se istrijebile stjenice, a od toga pet tretmana za domove umirovljenika, u 22 slučaja su bili stanovi, a u 66 slučajeva ugostiteljski objekti i hoteli.

Inače, na konferenciji za novinare nije bilo predstavnika osnivača, odnosno Županije dubrovačko-neretvanske.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020