lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 13:41

Kazališno vijeće od natječaja za ravnatelja KMD-a učinilo sprdnju, kao i članovi od samih sebe

Piše:

Ime ravnatelja koji bi u studenome trebao zamijeniti Antu Vlahinića na čelu Kazališta Marina Držića ostalo je nepoznato budući da peripetije oko ove pozicije traju već više od osam mjeseci, a ne nazire im se kraj.

Naime, na najsvježijem od zadnja tri natječaja za ovu poziciju, Kazališno vijeće odlučilo je kako neće predložiti niti glumicu Miju Begović niti kazališnog redatelja Paola Tišljarića, koji su se na natječaj prijavili.

No, urnebesno je pročitati obrazloženje Kazališnog vijeća, kojemu je inače na čelu Marin Gozze, a njegov sastav čine tu još Đuro Market, Asim Arslanagić, Karlo Krijes i Vesna Babarović.

Tako po njima "Mia Begović nema iskustva u vođenju kazališne kuće". Stoji tu i kako "nije neobično da kazališni djelatnici usko specijalizirani za svoj djelokrug rada nisu upoznati sa cjelokupnim procesom stvaranja predstave i sa svim organizacijskim elementima koje je potrebno zadovoljiti da bi rezultat bio uspješan". Istaknut je tu s njihove strane i problem predloženog programa, za koji se navodi "kako je fokusiran isključivo na glumački dio ansambla".

Dok Mia Begović prema parametrima Kazališnog vijeća eto nema iskustva, „krimen” Paola Tišljarića je taj da mu se kroz predloženi program iščitava "neupućenost u specifičnosti Kazališta Marina Držića", odnosno da je "taj program primjereniji nekoj kazališnoj kući koja je već ustrojena i ekipirana sa svim potrebnim kadrovima".

Ostaje pitanje onda što je radilo ovo Kazališno viejće i svi ravnatelji u prošlosti kad Grad izdvaja milijune kuna, a eto doznajemo tek sad kako KMD nije ustrojen niti ekipiran da bi se mogao baviti osnovnim poslom – kazališnim predstavama. Za što onda aktualni prima, a za što su i svi bivši ravnatelji primali plaće ako KMD nisu ustrojili da može normalčno funkcionirati?

No, iako ovako priznaju eto da je KMD neustrojena kazališna kuća, iz Kazališnog vijeća usudili su se pozvati Miju Begović da svoje glumačko iskustvo podijeli na pozornici KMD-a, ali i Tišljarića da se upozna s KMD-om kroz svoj redateljski rad.

Dakle, Begović i Tišljarić dobrodošli su kao gosti, ali eto ne i oni koji bi vodili KMD. Situacija s dubrovačkim teatrom sama je po sebi tragikomična. Dakle, prvi natječaj raspisan je u siječnju. Isti je poništen, a na drugom natječaju u travnju Kazališno vijeće odlučilo je da je najbolja kandidatura novinarke Lidije Crnčević, iako se govorilo da je tu dobro kotirala i glumica Mia Begović. Međutim, dogodilo se to da se na Gradskom vijeću u nekoliko navrata nije našla točka o izboru nove ravnateljice. Nakon što su vijećnici u svibnju ipak trebali glasati o imenovanju Crnčević, točka je skinuta s dnevnog reda, a Lidija Crnčević odustala je od kandidature. Stoga, raspisan je još jedan natječaj, na koji su se dakle prijavili Mia Begović i redatelj Paolo Tišljarić.

Uistinu, priča je to o namještanju i pogodovanju kroz natječaje za posao, i to na onaj hrvatski način, uz koji je radno mjesto jedino oruđe politike, koju je davno izgubila osjećaj srama uz sva moguća mešetarenja. No, ovo objašnjenje Kazališnog vijeća poseban je "šlag na torti" sve apsurdnosti uz biranje novog ravnatelja KMD-a.

Kakva je iskustva prethodno imao Ante Vlahinić, dakle prije nego je preuzeo KMD? Vlahinić je na čelo kazališta postavljen u proljeće 2014. godine, a članovi tadašnjeg Kazališnog vijeća uz Gozzea, Marketa i Arslanagića bili su još Lovro Kunčević i Naira Asatrian. Njima je tako valjao Vlahinić koji ni dana nije proveo na nekoj sličnoj funkciji, dok sada iskustvo igra očito prevažnu ulogu. I to samo u slučaju kad se na natječaj prijave Begović i Tišljarić, dok isto nije bilo važno kad su Gozze, Market, Arslanagić, Krijes i Babarović birali novinarku Crnčević na čelo KMD-a koja također nikad nije vodila kazalište niti obnašala sličnu funkciju.

Ne treba tu samo niti promišljati kroz dubrovački teatar, tko je uistinu imao neko rukovodeće iskustvo ostalim ustanovama u kulturi prije nego je postavljen za ravnatelja? Zapravo, gotovo nitko. Gotovo svim sadašnjim ravnateljicama i ravnateljima dubrovačkih ustanova u kulturi njihovo trenutno obnašanje rukovodećih funkcija ustvari je prvo takvo iskustvo.

Šansa se jednom treba dobiti, nažalost tu se u pravilu ama baš uvijek radi o političkom imenovanju, što ne znači da neki od tih ravnatelja ne rade i jako dobar posao. No, da bi bili u prilici raditi dobar posao, šansu su jednom trebali i dobiti. A kad se tiče KMD-a zapravo Kazališno vijeće selektivno pristupa tko ima iskustva, a tko nema, jer ne bi u razmaku od dva mjeseca samo sebi uskakalo u usta.

Jasno kako se to radi da bi se poduprili ovi ili oni interesi, no kad je već tako, dakle kad su takve porođajne muke oko izbora nove čelne osobe, nije moguće niti očekivati da će samo funkcioniranje teatra i u budućnosti nešto bitno promijeniti kulturnu sliku Grada.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020