Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 21:44

U Rupama otvorena izložba o hrvatskoj nematerijalnoj baštini

Izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ otvorena je večeras u žitnici „Rupe“. Riječ je o zajedničkom izložbenom projektu Ministarstva kulture i Etnografskog muzeja u Zagrebu, kojega dubrovačka muzejska publika može vidjeti zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji između Dubrovačkih muzeja i zagrebačkoga Etnografskog muzeja. Autorica izložbe je muzejska savjetnica Etnografskog muzeja dr. sc. Iris Biškupić Bašić, autorica likovnog postava dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a kustosica dubrovačke izložbe Barbara Margaretić.

Izložba je nastala 2011. godine na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a realizirana je zahvaljujući rezultatima dugogodišnjeg rada čitavog niza stručnjaka koji su u suradnji s lokalnim zajednicama te nositeljima tradicijskih znanja i vještina od 2009. godine do današnjih dana uspješno nominirali 15 kulturnih fenomena na jednu od tri UNESCO-ove liste svjetske nematerijalne baštine čovječanstva.

Na Reprezentativnu listu uvršteno je čipkarstvo u Hrvatskoj koje razlikuje tehnike i materijale izrade – čipkom na iglu (Pag), čipkom od agave (Hvar) i čipkom na batiće (Lepoglava), glazbeni izričaj dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, višestoljetna manifestacija Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana, crkveno-pučka procesija za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine, tradicijski medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske, Sinjska alka, bećarac – tradicijski glazbeni žanr, nijemo kolo Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje te mediteranska prehrana, upisana kao rezultat multinacionalne kandidature Španjolske, Grčke, Italije, Maroka, Portugala, Cipra i Hrvatske.
Na UNESCO-ovoj listi Nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita smjestio se glazbeni izričaj ojkanje, dok je projekt Ekomuzej „Batana“ uvršten na Listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine 2016. godine.

- Ova izložba je potvrda Hrvatskoj kao zemlji kulture, tradicijskih vještina, umijeća i kreativnosti. Hrvatska je popisala i registrirala veliki broj tradicijskih vrednota, a i inače u svijetu od početka stoljeća kreće interes za nematerijalnu baštinu te se podiže razina o vrijednosti i ugrožene nematerijalne baštine. Izložba nas upoznaje s bogatstvom i vrijednošću takve baštine koja je svuda oko nas. Izložba senzibilizira društvo o potrebi njezinog očuvanja. - rekla je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Autorica izložbe dr. sc. Iris Biškupić Bašić naglasila je kako je dobro da izložba obilazi različite krajeve te je stoga istaknula važnost dobre suradnje Etnografskog muzeja u Zagrebu i Dubrovačkih muzeja. Dodala je kako je izložba obišla preko 20 lokacija u zemlji i svijetu. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

Izložba je popraćena s 15 filmova snimljenih za potrebe nominacija, koje posjetitelji mogu pogledati na zasebnim multimedijalnim sustavima, a njen cilj je potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske te doprinijeti njenoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije.

Izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

V.S.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019