Srijeda, 08 Kolovoz 2018 23:47

Lasić zadovoljan sezonom u Konavlima, kaže „ugostitelji se ponašaju primjereno”

Piše:

Zadovoljan sam, značajni su pomaci učinjeni naprijed, veliki je broj gostiju, ali nismo imali većih problema, riječi su kojima je za portal Dubrovnikpress.hr konavski načelnik Božo Lasić prokomentirao dosadašnju sezonu u Konavlima.

Naime, prošle godine Lasić je izuzetno kritički govorio o reperkusijama koje u Konavlima nastaju zbog velikog priljeva turista. Isticao je tako kako prebukiranost, probleme sa stolovima, ali i odvozom otpada i kanalizacijom. Pak, ovoga proljeća promijenio je odluku o gospodarenju javnim površinama, što je kod dijela ugostitelja izazvalo ljutnju. Tom odlukom određeni su gabariti i pozicije stolova te je povećana cijena zakupa.

- Ove godine sam zadovoljan, sve je u granici prihvatljivoga. Ugostitelji se ponašaju primjereno, u skladu s potpisanim ugovorima, a niti građani se ne žale. Mogu reći da se svi pridržavaju reda. Dobro, uvijek ima manjih problema, ali to se sanira u hodu. Možemo biti zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, a vidjet ćemo kako će biti u ostatku sezone. - objasnio je Lasić.

Dodao je kako "moramo shvatiti da moramo od nečega živjeti".
- Tako je jer smo se opredijelili na turizam, nemamo nikakvu drugu gospodarsku granu koja bi nas mogla hraniti pa moramo uz ono što je pozitivno u turizmu prihvaćati i negativno. Ali, vrlo značajno je istaknuti da se turizam ne mjeri samo po broju noćenja nego i po tome koliko su ljudi zadovoljni nakon završetka turističke sezone. Naravno da je bitna i zarada, ali bitno je da lokalna zajednica bude zadovoljna od čega živi. - kazao je Lasić.

- Bit će zadovoljna ako se budu poštivali narativi, ako se ne budemo egoistično odnosili prema svojoj vlastitoj zaradi i svom špagu nego ako budemo shvaćali da moramo i zajednici dati od onog što zarađujemo. Onda ćemo u konačnici svi dobro i zaraditi. Ako i ugostitelji shvate, a mislim da shvaćaju, da Konavle i Cavtat trebaju dobro izgledati, onda će dogodine dolaziti još više gostiju. Tako se moramo ponašati, a mi ćemo u tom smjeru i voditi općinsku upravu da sve naše prednosti verificiramo. - istaknuo je Lasić.

- Ako ne budemo poštovali, ako budemo uništili prirodu, uništili naša mjesta u kojima živimo, onda nam neće ni turisti dolaziti. Pripremamo i nova rješenja izgleda javnih površina, tu ćemo zajedno u suradnji s turističkim radnicima i ugostiteljima iznaći rješenje, dat ćemo im vrijeme da se prilagode. Sve je u cilju boljega. Da nismo napravili kanalizaciju, cjevovod ili postavili javnu rasvjetu, danas se Cavtat ne bi mogao zamisliti kroz turističko funkcioniranje. A mi novac koji zaradimo od komunalnih doprinosa vraćamo onamo gdje bi ga i trebalo vratiti. U bolji život stanovništva. - zaključio je Lasić.

dumuzjeibozicni250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019