Petak, 03 Kolovoz 2018 14:36

Održana komemoracija akademiku Nenadu Vekariću

Piše:

Komemoracija za akademika Nenada Vekarića, dubrovačkog znanstvenika, povjesničara i dugogodišnjeg upravitelja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, bivšeg zamjenika gradonačelnika Dubrovnika, održana je danas u Kazalištu Marina Držića. Akademik Nenad Vekarić preminuo je 20. srpnja u Zagrebu nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću.

- Istraživačkim i znanstvenim radom o stanovništvu Dubrovačke Republike akademik Vekarić donio je brojne spoznaje ostavivši neizbrisiv trag ne samo u Hrvatskoj nego i u međunarodnoj historiografiji. Tome u prilog govori sam opseg njegovog stvaralačkog korpusa. Značajan je rad akademika Vekarića i Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Pod njegovim ravnanjem Zavod je postao srce istraživanja dubrovačke povijesti. Ne smijemo zaboraviti niti na njegovu jednostavnost, neusiljenost, vedrinu duha. Imao je sposobnost da se jezgrovito izrazi, ističući samo meritum stvari. I u Gradskom vijeću znao nas je vratiti na pravi trag. Osim što je bio prvoklasni znanstvenik, akademik Vekarić bio je dobar čovjek, suradnik i prijatelj mnogima. Odsutnost Nenada Vekarića u ovom Gradu, kojeg je toliko volio, neupitno će se osjećati. - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, inače blizak prijatelj Nenada Vekarića, rekao je kako je "Nenad znao da je osnova naše slobode i razvoja ovog grada obitelj".
- Dok je većina pisala o materijalnom ti si se odlučio baviti ljudima koji su stvarali ovaj Grad. U svome radu si ih vratio iz zaborava, oživio si više od pola milijuna ljudi. Na 12 tisuća stranica dobili su svoju poziciji, nikada nitko prije tebe to nije smatrao važnim, ali ti si znao to cijeniti. Zamolio sam te prije dvadesetak godina da uđeš u javni, politički i humanitarni život ovog Grada kroz Lionse, a ti si mi rekao: "Andro, ali ja najviše volim brojati svoje mrce". Posao zamjenika gradonačelnika i gradskog vijećnika obavljao si s predanošću kao i sve u životu. Govori koje sam čitao na otvaranjima Igara su bili tvoji, znao sam da kad čitam govore najmudrijih od nas ne mogu pogriješiti. - kazao je Vlahušić.

- Kad si se razbolio i kad smo saznali da se radi o teškoj bolesti razgovarali smo kao dva znanstvenika o samoj smrti i bio si svjestan da su opcije pedeset naprema pedeset. I o tome si govorio racionalno, samo si htio zaštiti obitelj. Jedan od težih razgovora koje sam vodio u svom životu je bio nakon tvoje kemoterapije kad si me pitao isplati li se trpjeti bol ako je neizvjesnost očigledna. Tada nemate što reći čovjeku. Znam da si sad u drugom Dubrovniku, s pola milijuna ljudi koje si vratio i koji se sada druže s tobom i vesele se da je jedan od najuglednijih došao u taj grad neumrlih ljudskih duša. - riječi su kojima se Vlahušić oprostio od Vekarića.

Akademik Radoslav Tomić iz HAZU-a rekao je kako je "Vekarić najcjenjeniji istraživač dubrovačke prošlosti i Republike".
- Zadužio je Dubrovnik i njegov povijesni prostor. Kruna njegovog rada je 11 knjiga o dubrovačkoj vlasteli. Njegove knjige imaju trajnu vrijednost za sve one koji se danas bave ili će se baviti u budućnosti velikim i teškim temama iz dubrovačke prošlosti. - objasnio je Tomić.

Irena Ipšić ispred Poslijediplomskog doktorskog studija "Povijest stanovništva" kazala je kako je Vekarić "kroz različite studijske programe i radionice odgojio brojna imena dubrovačke i hrvatske historiografije".
Predsjednica Matice hrvatske Dubrovnik Slavica Stojan rekla je "kako je "Vekarić demografijom unosio krvotok u sterilnu povijest, a poviješću u demografiju unosio dubinu i vjerodostojnost". Zaključila je kako je "Vekarić sa svojom obitelji živio u skromnosti", dodavši da "smisao života nikad nije vidio u posjedovanju nego u dijeljenju".

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019