Srijeda, 01 Kolovoz 2018 20:06

Svečano otvoreni radovi na izgradnji studentskog doma u Čokolinu

Piše:

Svečano otvaranje radova na gradilištu studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku održano je danas u Čokolinu. Radi se o projektu kojega sufinanciraju Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a rok dovršetka ugovorenih radova je 15 mjeseci.

Izvođači radova studentskog doma su tvrtke Ing-grad, Projektgradnja i Tromont. Ugovorena vrijednost radova iznosi 145.953.475,35 kuna (bez PDV-a), a najvećim dijelom se financiraju iz bespovratnih sredstava Europske unije, iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, i to u okviru operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija (2014.-2020.)“. Otvaranju radova nazočila je i ministrica regionalnog razvitka i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

- Svjesni smo da upravo ono što moramo stvoriti su odgovarajući uvjeti, ne samo za Sveučilište nego i našu djecu. Ovdje je studentski dom, u blizini će biti škola i vrtić. Stoga, ovo područje će biti od društvene korisnosti, važno za našu djecu, ne samo Dubrovnika nego i cijele Republike Hrvatske. - rekla je Žalac.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum rekao je kako mu je drago da je dom namijenjen studentima slabijeg imovinskog stanja.

- Dubrovnik ima Sveučilište, ali bez doma nije sveučilišni grad. Onog trenutka kad Dubrovnik dobije dom, onda će u pravom smislu riječi biti sveučilišni grad. s ovakvim domom osigurat ćemo studentima slabijeg imovinskog stanja da studiraju u Dubrovniku. Znate koliko je Grad skup i kako je teško u njemu živjeti ako se nema stan. Posebno je to problem studentima, a s izgradnjom doma nadam se da će se to riješiti. - objasnio je Burum.

Voditelj projektnog tima za izgradnju studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku Marko Potrebica imao je poruku za ministricu Žalac.

- Ovo ne bi bilo moguće bez sredstava Europske unije. Zato, ministrice Žalac, kad vas pitaju je li se isplatilo ući u EU, recite im da dođu u Dubrovnik i vide koji je to potencijal i snaga Europske unije. - kazao je Potrebica, koji se zahvalio i svima zaslužnima na realizaciji ovog projekta.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je ovo područje u idućem razdoblju biti aktivno gradilište.

- Nadograđujemo vrtić, gradit ćemo školu u blizini, sad će se graditi i studentski dom. Ali, zato će za dvije godine ovo biti jedno od najljepših mjesta života. Mjesto koje za osnovni fokus ima mlade. Od najmlađih, do školaraca pa da onih koji će u budućnosti voditi našu domovinu, a možda i Europu. Zato čestitam svima koji su godinama radili na ovom projektu. - naglasio je Franković, kazavši da je ovaj projekt simbol dubrovačkog zajedništva.

Zamjenica župana Žaklina Marević također je izrazila zadovoljstvo početkom radova, također se zahvalivši zaslužnima na projektu. Pozdravne govore još su održali i državna tajnica u MZOŠ-u Branka Ramljak, direktor Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Jakša Ćebo. Također, katedralni župnik don Stanko Lasić blagoslovio je početak radova.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019