Ponedjeljak, 23 Srpanj 2018 12:36

Ususret premijeri "Michelangela": Predstava koja ulazi u odnos između umjetnika, novca, politike i društva

Piše:

Uz predstavu smo pokušali ući u odnos između umjetnika novca, politike, društva, rekao je na konferenciji za novinare redatelj predstave "Michelangelo" Sebastijan Horvat. Radi se o prvoj dramskoj premijeri Dubrovačkih ljetnih igara, koja će se održati u petak, na Lokrumu, u 21.30 sati.

Predstava je nastala po drami "Michelangelo Buonarroti" Miroslava Krleže, a izvest će se u suorganizaciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.
- Pokušavali smo ući u neki odnos, dijalog s Krležom. S ciljem da  ispoštujemo njegov tekst, ali ujedno sa sviješću da Krležini tekstovi nisu završeni za sva vremena. Tako da je ovo i jedan razgovor s Krležom, Dubrovačkim ljetnim igrama, glumcima, umjetnošću u kazalištu danas. - rekao je redatelj Horvat.

Za adaptaciju i dramaturgiju zadužen je Milan Marković Matthis.
- Uvijek je jako inspirativno kad se radi Krleža. Prilika je to da se bavimo i vremenom u kojem mi živimo. Pisao sam dio teksta za ovu predstavu, mogu reći da je na ravni jezika to formativno iskustvo, svaki put sam puno naučio iz tog dijaloga i mislim da je to jedna od ključnih stvari za ovu predstavu. Kad se radi o Krleži, postoji tu dužnost da se bavimo razmišljanjem na društveno-političkom polju, ali i tome što je kazalište danas i kakva je njegova uloga u vremenu u kojem živimo. - objasnio je Marković Matthis.

Glumac Rakan Rushaidat, koji igra Michelangela, rekao je kako se isprva prepao.
- Mislio sam se kako ću to izvesti, ali kad sam vidio tekst to opterećenje je splasnulo. Jer sam shvatio da se mi bavimo Michelangelom kao temom. Što sam više ulazio u tekst, vidio sam da smo mi svi Michelangelo, svi se bavimo s tom temom. To su predstave u kojima volim biti. - kazao je Rushaidat.

Autorski tim uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave te Redatelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu (Zagrebačko kazalište mladih) te Jerku Marčiću (Kazalište Kerempuh). U predstavi sudjeluje i Kor fanatika.

Michelangelo će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, dakle osim premijere u petak, predstave će se odigrati 28., 29., 30. i 31. srpnja. Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice. Brodovi polaze iz Porta u 20.30 i 20.45.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019