Četvrtak, 19 Srpanj 2018 21:14

Održana komemoracija za glumicu Mariju Kohn

Komemoracija za glumicu Mariju Kohn koja je nakon teške bolesti preminula u ponedjeljak u 84. godini života, održana je u Saloči od zrcala. Od Marije Kohn oprostila se njena rodbina, prijatelji i suradnici.

Intedantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski citirala je samu Kohn.

- Kako sam je doživjela najljepše govore njezine vlastite riječi. Ona je rekla: "Ne znam kako bih se osjećala da ne radim ništa. Imam na Lopudu u svom đardinu 13 stabala trešanja i što god posadim to iznikne. Volim biti na suncu, volim biti sama. Bolje biti sama nego u lošem društvu". Hvala draga Mare za tvoj rad i sve plodove koji su iznikli. - poručila je Ruždjak Podolski.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić izrazila je sućut obitelji Marije Kohn.

- Tužno je bilo čuti kako nas je napustila, ali simbolično je da se to dogodilo za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara na kojima je ostavljala tako veliki trag. Vvijek je briljirala. Gospođa Marija je uvijek bila uzor. Trebamo se prisjetiti svih njezinih doprinosa. - kazala je Tepšić.

Od Marije Kohn svojim govorima oprostili su se i glumci Perica i Maro Martinović, Doris Šarić Kukuljica i Srđana Šimunović.

Marija Kohn rođena je na Lopudu 1934. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1956. Članicom ansambla Dramskoga kazališta Gavella bila je od 1957., a kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima. Bila je članicom Satiričkoga kazališta Kerempuh od 1987. do 1990., a potom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu do odlaska u mirovinu 1999. godine. Ostvarila je niz zapaženih uloga na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957.) F. Hanžekovića bila je nagrađena Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu. 1999. godine dodijeljena joj je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2014. i Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo. Marija Kohn najnagrađivanija je hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdesetak filmova te gotovo dvadeset uloga u televizijskim dramama i serijama.

V.S.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019