Četvrtak, 19 Srpanj 2018 13:45

Bankomate nitko nije spominjao kad se određivao najam isključivo za knjižarsku djelatnost

Piše:

Stradun je dobio nova dva bankomata, što samo po sebi ne bi bio nikakav problem da se ne nalaze tamo gdje se nalaze, a to je izlog knjižare Algebra, odnosno bivšeg Algoritma. Dakle, bankomati su smješteni u prostoru Zaklade Blaga djela, a za koji je uz natječaj u travnju precizirano kako se izdaje isključivo za obavljanje knjižarske djelatnosti.

Evo čini se kako uz knjižarsku djelatnost mogu i bankomati. Pisao je o tome na svojem Facebooku gradski vijećnik HNS-a Miho Obradović.
"Ako je prostor bivšeg Algoritma bio namijenjen isključivo za knjižaru ili nešto slično tome, i nije se ni dalo raspravljati o drugoj namjeni, Algebri nije smetalo da, za sada postavi 2 bankomata u izlog. Postavite još 2, i zatvorite trgovinu..." - napisao je Obradović.

E, sad. Nije problem u bankomatima, neka ih, unatoč tome što je i gradonačelnik Mato Franković govorio kako "nije primjereno što su na gradskim ulicama zavladali bankomati". Uklonili se oni ili naposljetku ne uklonili, nije to ništa važno gledajući neku širu sliku, uostalom nikakvi bankomati nisu neka posebna novost niti u ostalim turističkim središtima poput Dubrovnika.

Problem je u dvije konotacije, koje u ovom slučaju itekako bodu oči.

Jedna je ta da naknada od bankomata nije niti malo simbolična. Dobiju se tu sasvim fini soldi. Konkretno, u povijesnoj jezgri radi se obično o cifri od preko dvije tisuće eura. Pravilo je takvo da se naknada za bankomat dijeli između najmodavca i najmoprimca ili se umanje od mjesečnog iznosa najamnine.

Pak, Algebra svoj najam plaća, za onaj prostor, smiješnih 50 tisuća kuna mjesečno. Smiješan je to iznos u odnosu na druge najmove jer se radi o jednoj od atraktivnijih lokacija, ne samo u Gradu nego u cijeloj zemlji. A to je ono što je poentirao i Obradović, dakle neka još dva bankomata, a zašto ne prekriti cijeli izlog bankomatima, pa se knjižara može i zatvoriti te figurativno rečeno živjeti samo od najma bankomata?! Prostor je dan u najam po tom iznosu jer je riječ o knjižari, a ne suvenirnici, ćevabdžinici ili slastičarnici... No, licemjerni su kriteriji Zaklade Blaga djela, iz koje su mjesecima odašiljane poruke kako se poslovni prostor na ovoj adresi daje u zakup isključivo za obavljanje knjižarske djelatnosti, bankomate nitko nije spominjao.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019