Srijeda, 18 Srpanj 2018 20:54

Poništen natječaj za ravnatelja/icu dubrovačkog Arhiva

Piše:

Kako je za portal Dubrovnikpress.hr potvrdio vršitelj dužnosti ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier, natječaj za ravnatelja/icu je poništen. Podsjetimo, za novog ravnatelja Arhiva prijavili su se Nikolina Pozniak i dva bivša ravnatelja Frane Čizmić i Ivo Oreškovič.

Venier je rekao i kako ne zna razloge zbog kojih se poništava natječaj. Pak, kako je u međuvremenu doznao portal Dubrovnikpress.hr, ministrica Nina Obuljen Koržinek, na kojoj je isključivo odluka o imenovanju, pozvala se na novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, koji od sutra stupa na snagu. On predviđa i dodatne uvjete, koji bi se tako uz novi natječaj trebali ispuniti.

Uzgred rečeno, dobro je da se Obuljen Koržinek uopće sjetila poništiti natječaj. Recimo prošle godine, kad su se na natječaj prijavili Orešković i Čizmić, ali i Goran Cvjetinović, ministrica kulture jednostavno nije nikoga izabrala. Kasnije je bez obrazloženja o razlozima zašto nije imenovan ravnatelj temeljem natječaja izabrala Veniera kao vršitelja dužnosti.

Što se tiče netom poništenog natječaja, prije svega recimo da je Nikolina Pozniak, inače zaposlena u računovodstvu Arhiva, a članica je dubrovačkog HDZ, najbolje kotirala za preuzeti ovu funkciju. Jasno, zbog ideološke bliskosti aktualne gradske uprave, odnosno osjetljivog trenutka u kojemu se Državni arhiv nalazi „a propos“ preseljenja u bivšu vojarnu, a u što Grad ulaže 35 milijuna kuna. No, upravo poništenje natječaja trebalo bi Pozniak ići u prilog, ukoliko bi se ona ponovo kandidirala za ravnateljicu.

Naime, Pozniak je imala dvije očite mane u svojoj kandidaturi. Prvo, ona nije imala položen stručni ispit iz arhivske struke. Drugo, nije imala niti „objavljene vrijedne, stručne i znanstvene radove“. Unatoč ovim razlozima, Pozniak je mogla biti izabrana za ravnateljicu budući da još uvijek aktualni zakon propisuje da se za „ravnatelja/icu može iznimno izabrati osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke, ako se na temelju dosadašnjeg rada može očekivati da će s uspjehom voditi arhiv i uz obvezu polaganja stručnog ispita u roku od dvije godine od dana imenovanja“. Što se tiče radova, iako su u natječaju oni stajali kao uvjet, njihov popis se nije trebao dostaviti uz prijavu što zvuči kao nevjerojatno, ali je u Hrvatskoj i to moguće.

Stoga, iako je Pozniak mogla biti izabrana, njezino imenovanje moglo se osporavati.

A što donosi novi zakon? Više nije uvjet da kandidat ima objavljene radove. Isto kao što je u dijelu gdje se govori o imenovanju osobe bez stručnog ispita izbačena riječ kako se „iznimno“ može imenovati netko bez tog ispita što u praksi znači da traženi uvjet položenog stručnog ispita i nema smisla pa sad stoji „da se može imenovati osoba koja nije položila stručni ispit ako se na temelju dosadašnjeg rada može očekivati da će s uspjehom voditi državni arhiv i uz obvezu polaganja stručnog ispita u roku od osamnaest mjeseci od dana imenovanja“.

No, za razliku od prošlog zakona, novi zakon propisuje da se treba dostaviti i program rada. Što je sasvim u redu, ali itekako podliježe subjektivnom dojmu, tj. uvijek se izbor može obrazložiti, recimo, boljom usklađenošću sa strategijom ministarstva, itd. Pa su tako i dosadašnji, nazovimo ih, objektivni kriteriji ustupili mjesto onim „odokativnim“, temeljenih isključivo na dojmu, a ne mjerljivim parametrima.

Nadalje, u zakon su „ubačene“ i tri godine rada u arhivu, i to ne nužno na stručnim poslovima, odnosno pet godina u području kulture, znanosti i obrazovanja, što je itekako širok pojam kojega ispunjava popriličan broj visokoobrazovanih.

Državni arhiv do zaključenja novog natječajnog postupka vodit će svakako Ivan Venier, unatoč tome što prema Zakonu o ustanovama vršitelj dužnosti može biti imenovan najduže na razdoblje do godinu dana. Slijedom okolnosti, Venier će sigurno biti na čelu Arhiva duže od godinu dana. No, tu se ionako radi o osobi od povjerenja Nine Koržinek Obuljen. Venier je za ravnatelja Arhiva bio postavljen i prije desetak godina, kad je sadašnja ministrica bila državna tajnica.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019