Utorak, 17 Srpanj 2018 20:39

Kaos u autobusima Libertasa

Piše:

Ekstremne su gužve danas bile po cijelom Gradu, što se logično odrazilo i na javni gradski prijevoz. Najčešća linija u Dubrovniku je ona Pile - Babin Kuk, na kojoj dakle autobusi prometuju svako 10 do 15 minuta. E, pa danas oko 16.30 sati autobus se na Batali za Babin kuk trebao čekati čak 40 minuta.

I, nakon što je napokon došao, bio je prepun građana i turista te je uslijedila uobičajena kaotična scena u kojoj vozač ne otvara prednja vrata jer putnici ne mogu ući nego se pokušati probiti kroz srednja ili zadnja vrata.

Amnestira li danas Libertas to što su u cijelom Gradu bile ogromne gužve? Naravno da ne amnestira jer ovakve scene događaju se svakodnevno, bile gužve ili tekao promet sasvim normalno. Jednostavno, iako autobusi na ovoj relaciju idu svako desetak minuta redovno su prepuni pa vozač ili produži dalje ili ukrcava putnike na srednja ili zadnja vrata. Stoga, logično bi bilo, ako je već tolika navala na gradske autobuse, onda bi na frekventnim linijama trebalo još pojačati broj autobusa.

U protivnom, voziti se gradskim autobusima ljeti spada pod pravu noćnu moru. Jer, kako drugačije opisati vožnju u prenatrpanom autobusu, što onako priliči slici koju zamišljamo u nekakvoj Indiji ili Bangladešu. U ovom slučaju, radi se i o očiglednom kršenju propisa jer nijedan zakon na svijetu ne propisuje da se putnik „vozi na putniku“. Dapače, Zakon o cestovnom prometu propisuje da se u autobusima nalazi i označen je ukupan broj kako sjedećih tako i stajaćih mjesta u autobusu, što u autobusima Libertasa već više godina nije slučaj već se ukrcava veći broj od dopuštenog.

Uz sve navedeno, treba reći i kako Libertas previše ne pomaže poboljšati situaciju sitnicima koje bi stvar mogle ublažiti.

Dakle, osim što ne poveća broj autobusa na frekventnim linijama, ponovo se nameće pitanje i zašto ne uvesti dodatnu tarifu za one koji prevoze svoje kofere te tako zauzmu ogroman broj mjesta. Nadalje, Dubrovnik je valjda jedini turistički grad u kojem je vozač ujedno i kondukter i blagajnik. Jednostavno, prečesto se događaju zastoji u prometu jer šofer mora razmijeniti novce kako bi turisti kupili kartu. No, eto jednostavno valja nije opcija u Libertasu neke stvari promijeniti na bolje.

Sve to nažalost doprinosi ovakvim gužvama u autobusima te neurednosti u voznom redu, što je ustvari pravilo, a ne nekakva iznimka uvjetovana današnjim gužvama. Gužve mogu biti uzrokovane svakojakim problemima, kao što mogu utjecati na puno toga, autobusi Libertasa kaotični su sami po sebi.

dumuzjeibozicni250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019