Nedjelja, 15 Srpanj 2018 11:26

Marina Franić: Uz pomoć Grada uskoro bi se trebao riješiti problem s ilegalnim vodičima

Piše:

Problem s vodičima koji nisu licencirani, a i dalje vode goste i dalje traje. O čemu se konkretno radi? Naime, kad u Grad dođe inozemna grupa, u pratnji svojih turističkih pratitelja, prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, nju bi trebao preuzeti vodič, koji ima položen stručni ispit za područje Dubrovnika. U praksi, to nije tako.

Dakle, događa se da taj turistički pratitelj ustvari vodi svoju grupu po Gradu, bez da je unajmio licenciranog vodiča. Najčešće, radi se tu o problemu kojega stvaraju turistički pratitelji iz dalekoistočnih zemalja, koji tako na ovim slučajevima uštede značajnu količinu novca, koja bi inače išla dubrovačkim vodičima.

Na ovaj problem još prije dva mjeseca upozoravala je pročelnica Ceha turističkih vodiča Marina Franić. Pak, kako je izjavila za portal Dubrovnikpress.hr, nije se ništa promijenilo.
- Jedino nam Grad Dubrovnik zaista ulazi ususret i čini sve u svojoj moći da se to promijeni. Zbilja su pokazali dobru volju što mi daje nadu da će doći do promjene. Što je problem? Carina je ona koja bi trebala vršiti inspekciju, a u Dubrovniku je samo troje tih inspektora. Najviše tih "ilegalnih" vodiča je iz Južne Koreje, koji bez problema sa svojim zastavicama šetaju preko Straduna. E sad, događa se da se oni prave kako ne znaju engleski jezik i tako u biti prođu lišo. Grad je spreman financirati prevoditelja s korejskog koji bi išao s inspektorima kako bi napokon tom problemu stali na kraj. - rekla je Marina Franić.

- Prije tri dana zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primila je predstavnike Ceha vodiča, Hrvatske carine i Društva turističkih vodiča Dubrovnik. Uskoro će biti racija, dakle kontrolirat će se strane agencije i vodiči. Nadamo se da će se tako prestrašiti i više neće raditi te probleme. - kazala je Marina Franić.

- Ono što bi trebalo je možda postaviti nekoga na Pile da kontrolira situaciju, kao što sad radi Sanitat s turističkim autobusima. U drugim gradovima ti ne možeš izaći iz autobusa da te ne čeka lokalni vodič. - dodala je.
Unatoč ovom problemu istaknula je kako je u Dubrovniku dobro biti turistički vodič.

- Nije uvijek lako, ali mi imamo puno posla. Zbog toga smo sretni. Grad je pun, stižu kruzeri, sezona je duga. Ali, ovo je veliki problem. Opet ponavljam, drago nam je što iz Grada zaista shvaćaju naše probleme i čine sve da ih i riješe. - objasnila je pročelnica Ceha turističkih vodiča Marina Franić.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019