Četvrtak, 14 Lipanj 2018 11:51

Dubrovnik može postati predvodnik u stvaranju rješenja za „pametan grad”

Racionalno planiranje i programiranje pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine prethodi bilo kakvoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja, osnovni je zaključak održanog stručnog predavanja "Pametan Grad Dubrovnik". Predavanje je održano u organizaciji tvrtkama Raafourty i Bosch, te s Hrvatskom komorom arhitekata s ciljem doprinosa transformaciji Dubrovnika u pametan grad.

Ističući vrijednosti srednjovjekovnog Dubrovnika i nastojanja sadašnje lokalne samouprave da grad učine istinski pametnim za dobrobit svojih građana - sudionike skupa pozdravila je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Doktorica znanosti, urbanistica i arhitektica Zrinka Rudež podsjetila je sudionike da je srednjovjekovni Dubrovnik kroz osam knjiga Statuta, između ostalog, imao uređen unutarnji i vanjski politički život komune, upravu, nasljedstvo, trgovinu, pomorsko pravo, obrte, urbanistički razvoj grada te komunalnu infrastrukturu.

Naglasila je "da je tadašnja zakonska regulativa bila dostupna i lako razumljiva svim građanima, što primjerice danas nije slučaj jer je prostorno planiranje kompleksno za razumjeti i provoditi, što svjedoče brojni primjeri bespravnih i nekvalitetnih gradnji koji narušavaju vizure Grada". Rudež je posebno naglasila da je u području prostornog i urbanističkog planiranja posebno važna integracija platforme pametnog grada, i to kroz postojeće prostorno-planske dokumente i buduće nove planove.

- Pametno korištena tehnologija može osigurati da se ubrzaju procesi u području prostornog planiranja te da se pojednostavi razumijevanje i operativna provedba prostornog planiranja. Pritom je bitno osigurati da lokalna samouprava ima više ovlasti u upravljanju Gradom. – zaključila je Rudež.

Alarmantne prognoze Ujedinjenih Naroda da će do 2050. preko 60 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima nagovještaju da će se urbane sredine dodatno opteretiti što će stvoriti veći pritisak u gradovima kroz sve sfere života. No nije nužno čekati 2050. da shvatimo ozbiljnost situacije jer i danas naše morske turističke destinacije u ljetnim mjesecima doslovce dišu na škrge od preopterećenosti.

U slučaju Dubrovnika voditelj velikih kupca iz Boscha Wolfgang Volz poručio je da se i velik priliv turista s kruzera može optimizirati koristeći pametne tehnologije. On je u svom izlaganju naveo da su, uz prethodnu izradu IoT (Internet of things – Internet stvari) tehnološke platforme, samo u San Franciscu poboljšali kvalitetu života građana, kao i utjecali na jačanje poslovanja poslovnih subjekata te unaprijedili i ubrzali administrativne procese lokalne samouprave. U San Leandrou, SAD, su kroz integraciju pametne LED rasvjete osigurali uštedu od 7 milijuna eura kroz 15 godina i uštedili potrošnju energije. Jednostavna i atraktivna aplikacija koja je bazirana na gamingu može motivirati i upraviti kretanjima turista u destinaciji te pritom smanjiti preopterećenost pojedinih turističkih atrakcija – izložio je Volz te dodao da tehnologija danas nije problem, nego je bitno pametno koristiti tehnologiju i kvalitetno je umrežiti te osigurati njeno jednostavno i efikasno funkcioniranje na zadovoljstvo građana.

- Upravo je Grad Dubrovnik, sa svojim bogatim naslijeđem, prava destinacija za razgovor o pametnom upravljanju tehnološkim rješenjima. Povijesno su dokazali pametno upravljanje gradom, a danas imaju priliku postati primjer i predvodnik u stvaranju rješenja za pametan grad kojim će osigurati prosperitet i svijetlu budućnost za svoje građane. – rekao je direktor tvrtke Raafourty i suorganizator stručnog skupa Davor Žuvić.

Bitno je razumjeti da se trenutne pametne tehnološke integracije još trebaju testirati i dokazati te se u ovom području tek započela pisati novija urbanistička povijest. Sada je trenutak da se pokrenu kvalitetni procesi sustavnog planiranja kojim će se osigurati da budućnost dokaže inteligenciju gradova te je nužno osigurati fleksibilnost integracije novih tehnoloških rješenja u postojeća i njihovu učinkovitu interoperabilnost. – zaključio je Žuvić.

DPP

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019