Srijeda, 13 Lipanj 2018 21:23

Skuplje 25 posto, a sobe Domus Christija bez klime, ali sa stjenicama; što na to kaže ravnateljica

Piše:
Ravnateljica Domus Christija Mirjana Vujnović Ravnateljica Domus Christija Mirjana Vujnović

U Dubrovniku već duži niz godina kronično nedostaje mjesta u domovima za starije i nemoćne. Političke strukture koje su se u Gradu izmjenjivale na vlasti kao da su nevoljko pristupale projektima koji bi imali za cilj riješiti problem smještaja starijih i nemoćnih.

Svi se sjećamo godina nakon rata kada je pompozno najavljivana izgradnja doma ispod bolnice na Medarevu. Od doma, čija je gradnja čak bila i započela, ostala je samo nedovršena derutna građevina, a gdje su nestale pare za njegovu izgradnju, to je pitanje kojim se nitko nije ozbiljno pozabavio, posebno ne za to nadležne institucije.

Bivša je vlast pripremala dokumentaciju za izgradnju doma za umirovljenika na mjestu na kojem se još uvijek nalazi derutni hotel Gruž. Projekt je to kojeg obećava realizirati i gradonačelnik Mato Franković, najavio je on nedavno i izgradnju doma ispod bolnice, na mjestu na kojem još uvijek stoji građevina koja svjedoči o gradnji doma u pokušaju.

Dok se domovi ne izgrade naši stariji sugrađani kao i njihova rodbina snalazit će se kako znaju i umiju. Neki će preko veze uz pozamašnu svotu novca u kuverti svojim roditeljima i osigurati smještaj u domu dok će drugi preko oglasa po Trebinju tražiti žene koje će čuvati njihove starce. Oni treći, koji novca nemaju u izobilju, sami će za njih skrbiti.

Svakako da ni smještaj u domu nije idealan, pa javna je tajna da se u domovima već odavno na svemu štedi jer novac koji za funkcioniranje domova izdvajaju jedinice lokalne samouprave nikad nije dostatan za pokriti sve troškove, ali i potrebe korisnika.

Tako je nedavno poskupila cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne Domus Christi, i to za čak 25 posto. Potvrdila je to i ravnateljica Doma Mirjana Vujnović. No, demantirala je pojedine navode čitatelja portala Dubrovnikpress.hr koji je u pismu redakciji naveo kako stanje u tom domu i razina usluge nisu na primjerenoj razini.

„Iz kojeg je razloga poskupi Dom za stare u Starom Gradu za 25 posto kad je život naših starijih u tom domu sve gori i gori”, zapitao se čitatelj portala Dubrovmilpress.hr te u pismu redakciji naveo kako se „u Domu ne pali klima niti ima ikakve ventilacije pa se svi kuhaju ko u paklu”.

„Osoba koja radi u Domu mi je rekla da su i sanitarci imali posla u Domu ove dane i da su našli leglo životinjica koje ako se hitno ne riješe bit će veća epidemija nego ova s ospicama o kojoj se ovih dana piše.” – navodi se dalje u pismu.

Stjenice izgleda nisu jedini problem jer čitatelj navodi:
„Zidovi, ne znam kad su piturani, smrdi posvuda, posteljina od stoljeća 7., deke derutne. Fregaju se samo kancelarija, a sobe i starci zapušteni. Žalosno je da ravnateljica samo igra Zumbu i da se slika za medije. Njena taktika je, slikaj svako događanje u Domu, piši samo lijepo da obmane javnost i prikaže dom u boljem svjetlu, a iza zastora se sprema epidemija svih epidemija. Radnice su histerične i deru se na stare jer ko može ostati normalan na +40. – naveo je čitatelj, zapitavši „gdje i kome u džep idu pare i zašto je cijena poskupila kad je i ona dosadašnja bile velika za ovakvu kvazi brigu“.

Da su cijene usluga u Domus Christiju poskupile za 25 posto navela je u odgovoru na upit portala Dubrovnikpress.hr ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjana Vujnović. Navela je kako „odluku o povećanju cijena donosi Upravno vijeće i osnivač Doma, Dubrovačko - neretvanska županija“.

Kad je u pitanju kvaliteta smještaja, zaista je napisala kako u sobama nema klime uređaja. Naime, navela je kako su „smještajne jedinice klimatizirane na hodnicima i u zajedničkim prostorima, a klima uređaje uključujemo u dogovoru sa korisnicima Doma (neki još uvijek spavaju sa dekama i bječvama)“, napisala je u odgovoru ravnateljica.

Kad su u pitanju legla životinjica Vujnović je navela kako su „u par soba pronađene stjenice“.
„Tako da u suradnji sa tvrtkom za deratizaciju i dezinsekciju činimo sve kako bi ih uništili.” – piše ravnateljica Domus Christija Mirjana Vujnović.

Vujnović je također navela: „Svake godine opituramo dio soba, a na stambenom dijelu prilikom svake promjene korisnika kućni meštar obavezno opitura sobu. Također, krajem godine namjeravamo nastaviti sa rekonstrukcijom preostalog dijela Doma.”

Demantirala je navode čitatelja o smradu koji se širi domom i staroj posteljini koju korisnici koriste.

„Nije istina da se Domom širi smrad niti korisnici koriste staru i derutnu posteljinu i deke. S obzirom da je Dom otvoren cijeli dan za rodbinu i posjetitelje i ako se u datom trenutku obavlja njega, nije čudno da će se osjetiti neugodni mirisi. Osoblje Doma svakodnevno stoji na raspolaganju korisnicima i rodbini, a u Domu postoji i sandučić za pritužbe i primjedbe. O svemu navedenom najbolje mogu posvjedočiti sami korisnici i koji su najmjerodavniji da daju komentare na sve navedeno.” - navela je u odgovoru portalu Dubrovnikpress.hr ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjana Vujnović.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019