Srijeda, 16 Svibanj 2018 10:26

Župan Dobroslavić u Bruxellesu o kohezijskoj politici

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izložila je pred Europskim odborom regija u Bruxellesu nacionalno stajalište o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine. Sastankom je predsjedavao predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz, dok je stajalište lokalne i regionalne samouprave iznio župan Nikola Dobroslavić kao voditelj nacionalne delegacije u ovoj instituciji EU.

Ministrica Žalac govorila je o značaju sredstava kohezijske politike za građane RH, za javna ulaganja, fiskalnu stabilnost te u konačnici za stvaranje gospodarskog rasta i osiguranje novih radnih mjesta. Naglasila je da će se Republika Hrvatska i dalje snažno zalagati da se zadrži jednaka financijska omotnica u razdoblju nakon 2020. godine te da je potrebno nastaviti s prepoznavanjem nedostataka u pojednostavljenju provedbe kohezijske politike i olakšati provedbe kako za korisnike tako i za upravljačke strukture u državama članicama.

Župan Dobroslavić pozdravio je nastojanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da spusti korištenje fondova na županije kao razinu NUTS III. Naglasio je nužnost kreiranja budućih Operativnih programa koji će, iako su usuglašeni s prioritetima EU, omogućiti izmjene kad se to pokaže korisnim. Župan Dobroslavić rekao je i kako prijedlog Europske Komisije za novi Višegodišnji financijski okvir EU, predviđa smanjenje sredstava za koheziju i poljoprivredu te da iz tih programa; premda najveću korist imaju slabije razvijeni; posrednu korist ostvaruju i razvijene članice Unije koje ne koriste te fondove kao primatelji.

U kontekstu tekuće rasprave o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine, mnogi važni akteri i države već su izrazili svoja stajališta o toj temi. Ovaj sastanak događa se neposredno prije predstavljanja zakonskih prijedloga Europske komisije koje će se održati 29. svibnja 2018. godine.

N.Mi.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019