lausnekretninebanner

Petak, 06 Listopad 2017 14:08

Predstavljen projekt "Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika"

Piše:

Projekt "Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika" prezentiran je od strane ravnateljice Zavoda za obnovu Ive Carević Peković danas u Lazaretima. Radi se o projektu obnove Lazareta u vrijednosti 31 milijuna kuna, koji se financira iz sredstava Fonda za konkurentnost i koheziju. Carević Peković je podsjetila kako je 11. srpnja potpisan ugovor između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata Europske unije te Grada Dubrovnika.

Inače, nositelj projekta je Zavod za obnovu Dubrovnika, a partneri uz Zavod su još i DURA, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, FA Linđo, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga Deša - Dubrovnik, Socijalno poduzeće Deša PRO, Udruga Dart i Artur Sebastian Design. Ovim sredstvima, između ostaloga obnovit će se osma, deveta i deseta lađa te će se opremiti svih deset lađa.
- Ovo je bio jedan od kompleksnijih projekata za provođenje upravo zbog toliko partnera. Bilo je potrebno puno strpljenja, komunikacije da bi sve to štimalo i da bi se usuglasili oko ključnih tema. - objasnila je Carević Peković.

Provedba projekta trajat će godinu i pol. Prvu godinu će se obnavljati 18 mjeseci, od čega će 12 mjeseci otpasti na obnovu lađa i opremanje, a posljednjih šest mjeseci radit će se na provedbi javne nabave i realizaciju kulturnih sadržaja.

Kako je objasnila Carević Peković, obnova obuhvaća 11 elemenata, koji su navedeni u projektnoj dokumentaciji. Dakle, osim što će se obnoviti navedene lađe, opremit će se sve lađe. Radit će se na razvoju novih programa, educiranju pedagoga i zaposlenika Grada Dubrovnika kako bi program bio što kvalitetniji. Također, pokretat će se radionice, ali i brojni drugi programi. Dakle, između ostaloga, uz obnovu, razvijat će se programi samih korisnika radionica, pa će tako Lero postaviti dvije nove predstave, Art radionica Lazareti će pokrenuti radionicu fotografije, ali i uspostavit će ljetno kino. Razvijat će se i virtualni muzej Lazareta.

Rekla je da će se dati u zakup i postojeći obnovljeni prostori na platou. Navela je kako "20 posto aktivnosti mora biti u komercijalne svrhe". Izradit će se i crtić o Lazaretima, kao i dokumentarni film, a radit će se i na razvijanju, kako je rekla, "vizualnog identiteta Lazareta".

Govorio je i gradonačelnik Mato Franković.

- Bez sinergije svih koji su sudjelovali, ovaj projekt ne bi bio moguć. Zato je potrebno istaknuti tu snagu, bez nje bi novci EU pošli u neki drugi grad. Možemo očekivati u skoroj budućnosti obnovu Lazareta u potpunosti. - objasnio je Franković

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020