lausnekretninebanner

Subota, 16 Rujan 2017 12:52

Marija Đurović uz dolazak relikvije tijela sv. Leopolda: Događaj je to koji će nas potaknuti da budemo bolji

Piše:

U organizaciji cijelog događaja moglo se vidjeti toliko zajedništva koje zaista pokazuje kršćansko naslijeđe Dubrovnika, rekla je za portal Dubrovnikpress.hr Marija Đurović iz Odbora za medije Organizacijskog odbora za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda Mandića, zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije. U kratkom razgovoru Đurović, koja je inače zamjenica ravnateljice Caritasa Dubrovačke biskupije, podsjetila je na sami program događanja, ali i istaknula koliko njoj kao vjernici ovaj događaj znači.

- Kad te netko pozove i ukaže ti priliku da se sa svoj talent utkaš u ovakav događaj naravno da ti je jako drago. Općenito, drago mi je bit dio Odbora kojega čini jedna fantastična ekipa. U toj suradnji u odboru puno puta se dogodi da moraš biti strpljiv, ponizan, a to je ono čemu nas najviše uči sv. Leopolod Bogdan Mandić. - rekla je Đurović.

- Kod njega mi je najzanimljvija njegova poslušnost. Prisjećam se da je on htio biti promotor jedinstva među kršćanima, ali s obzirom na to da je iz Herceg Novog, nije mogao to na način na koji je on to htio. No, pronašao je način da u poslušnosti služi crkvi, odnosno da svojim služenjem doprinese svojoj prvotnoj nakani. Fascinantno mi je kako Bog ispuni želju našeg srca. On je djelovao u Padovi te mu je želja bila posjetiti za života Herceg Novi. No, umro je u Padovi 1942., a 1963. kosti su mu prenesene u Katedralu u Padovi. Ovaj dolaz relikvije njegova tijela i u Herceg Novi mi govori da Bog ispunjava želje dobra i plemenita srca. - objasnila je Đurović.

Osvrnula se na značenje samog ovog događaja za Dubrovnik, odnosno cijelu Dubrovačku biskupiju.

- I Grad Dubrovnik, Županija dubrovačko-neretvanska, javna poduzeća, ali i mnogih pojedinci dali su ogroman doprinos organizaciji. Pokazuje to jedno veliko zajedništvo. Mislim da biti dio ovog događaja će nas sve potaknuti da budemo bolji. - kazala je Đurović.
marijadjurovic2Podsjetila je na sam program.

- Događaj počinje današnjim okupljanjem u Hladnici u 20 sati, kad će se formirati procesija koja će dočekati kombi s relikvijom i krenuti svečano prema središtu Gospe od milosrđa. Bit će organizirana svečana molitva dočeka, a onda nastupa bdjenje, koje će predvoditi župni vikar Župe sv. Vida Varaždin Mijo Šarčević. Tijekom bdijenja bit će omogućena i sveta ispovijed, treba reći kako je i sv. Leopold zaštitnik ispovjednika. Bdjenje će završiti misom u 4 sata ujutro koju će također predvoditi župni vikar Šarčević. Misa će biti i u nedjelju u 7 sati, predvodit će je župnik Župe sv. Mihajla Lapad don Robert Ćibarić te u 9 sati, a predvodit će je župnik Župe sv. Jakova Međugorje fra Marinko Šakota. Svečano koncelebrirano misno slavlje je u 11 sati koje će predvoditi dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, a što će se prenositi i na HRT. U 14 sati, relikvija tijela sv. Leopolda službeno će se i ispratiti. - objasnila je Marija Đurović.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250