lausnekretninebanner

Petak, 15 Rujan 2017 21:12

Otvorena izložba "Rimske zlatne naušnice"

Izložba "Rimske zlatne naušnice" otvorena je u Arheološkom muzeju u Revelinu. Radi se o izložbi Arheološkog muzeja Zagreb. Ovom gostujućom izložbom Arheološki muzej u Zagrebu prikazuje 50-ak rimskih zlatnih naušnica iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća, među kojima su luksuzni primjerci ukrašeni biserima, dragim kamenjem i staklenom pastom.

Voditeljica dubrovačkog Arheološkog muzeja Ljiljana Kovačić kazala je "kako je izložba plod suradnje dvije ustanove".

- Doduše, ovo nam nije prva izložba. U Zagrebu smo prije više od deset godina otvorili izložbu o konavoskim srednjovjekovnim grobljima, a sad smo obnovili smo suradnju. Prvo zagrebački Arheološki muzej gostuje ovdje, a Dubrovački muzeji će u Zagrebu krajem ovog mjeseca s izložbom "Drevni Cipar". - objasnila je Kovačić.

Autorice izložbe su kustosice Dora Kušan Špalj i Nikoleta Perok.

- U okviru eksperimentalne arheologije pokušali smo shvatiti i način na koji su rađene naušnice te smo uz izložbu prikazali i sam proces izrade. Dakle, izrađene su od zlatne žice u kombinaciji sa zlatnim limom, a ukrašavane su najčešće smaragdom. Rekla bih da djeluju vrlo suvremeno pa se uklapaju i u današnju modu. - zaključila je Kušan Špalj.

Izložbu prati dvojezični, hrvatsko-engleski katalog te suveniri - kopije naušnica. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga.

V.S.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250