lausnekretninebanner

Petak, 15 Rujan 2017 13:34

Kako je biti novi u Gradskom vijeću? Odgovaraju Mage Vidak, Šepak, Soko, Jelčić i Milković

Piše:

Dubrovačko Gradsko vijeće zasjedalo je već četiri puta, usvajale su se tu bitne odluke i prijedlozi pa se može reći da su se vijećnici uhodali u sami tempo rada, što posebno vrijedi za nove gradske vijećnike, koji nisu imali iskustva u radu ovog predstavničkog tijela građana. Patricija Mage Vidak (DDS), Ivan Jelčić (DDS), Nikolina Soko (HDZ), Pero Milković (HDZ) i Ivana Šepak (DUSTRA) za portal Dubrovnikpress.hr odgovorili su kako to izgleda "iznutra", odnosno što je ono za što će se oni zalagati u svom vijećničkom mandatu.

Patricija Mage Vidak kazala je kako je za nju "biti gradski vijećnik posao kao i svaki drugi i treba ga obavljati savjesno i odgovorno prema onome tko vas je zaposlio".

MAGE VIDAK: MNOGA BITNA PITANJA U GRADU NISU RIJEŠENA

- U ovom slučaju to su građani Dubrovnika! Ponosna sam i počašćena, ali istovremeno osjećam veliku obavezu prema svojim sugrađanima koji su mi dali povjerenje da ću ovaj posao obavljati najbolje što mogu. Na samom smo početku mandata te je za očekivati da je sada sve jako korektno, bez neugodnosti ili udaranja ispod pojasa. Na prvom mjestu nam svima trebaju biti upravo oni koji su nas postavili na ovu poziciju, a to su građani Dubrovnika. Vjerujem u gradonačelnika i njegov tim ljudi, ali isto tako ću kao vijećnica DDS-a prema vlastitom mišljenju biti za, suzdržana ili protiv nekih odluka za koje smatram da nisu u općem javnom interesu. - rekla je Mage Vidak.
pmagevidak- Naš Grad, ali i mi vijećnici ostavljeni smo u nezavidnom položaju jer mnoga pitanja bitna za život u Gradu nisu riješena ili su na rubu zakona. Pri tom mislim na neophodni pročišćivač, gospodarenje otpadom, saniranje Grabovice... Ono što sa sigurnošću mogu reći, a možda ponekad zvuči kao klišej, je da ću raditi sve što je u mojoj moći kako bi se provodili projekti i odluke za javno dobro. Također mi je želja sa strankom iz koje dolazim pokrenuti bolji dijalog s građanima kako bi se njihovi problemi i ideje pretočili u rješenja i projekte koji su dobri za Dubrovnik. - zaključila je ona.

JELČIĆ: VESELILO BI ME KAD BI SE ŠTO VIŠE POMOGLO DJECI

Njen stranački kolega Ivan Jelčić rekao je kako se tek kad se uđe u Vijeće vidi koliko tu ima posla i obaveza.
- Posebno je puno posla za onoga tko želi odgovorno ući u tu priču. Materijali budu opsežni, gradske službe stvarno jako dobro pripreme materijale. Kako ih dobijete sedam, osam dana prije sjednice, nema tu puno vremena i treba se dobro posvetiti i proučiti ih. S gospođama Terezinom Orlić i Patricijom Mage Vidak sjednem i onda svaku točku pretresemo, dogovorimo i podijelimo poslove da vidimo kome više odgovara neka tema i onda je on preuzme na sebe. Dakle, nije to samo ono što se vidi kad dođete i zasjedate dva, pet ili osam sati. Svakako, puno je važnije dobro se pripremiti nego improvizirati na licu mjesta. - kazao je Jelčić.
ijelcicvijeceRekao je i kako bi u kontekstu najave informatizacije gradske uprave, volio da materijali pristižu u digitalnom papiru, a otkrio je i što je ono što bi on volio da ovaj saziv Vijeća postigne u svom djelovanju.

- Nije to sa stajališta predizbornih obećanja, ali bi me jako veselilo kad bi uspjeli što više pomoći djeci, dakle predškolskoj i školskoj. Volio bih da kroz ove četiri godine postignemo jednosmjensku nastavu za sve škole, a krenut će se i u izgradnju dodatnih kapaciteta dječjih vrtića. Stoga, bilo bi idealno kad bi se rasteretili kapaciteti da se i odgajateljice mogu bolje posvetiti najmlađima. Također, aktualno je i pitanje težine školskih torbi. U našem predizbornom programu stajalo je da se osiguraju tableti za sve osnovnoškolce, kako bi ih potaknuli da se digitaliziraju, ali i iz činjenice što je lakše nositi jedan tablet nego deset kilograma knjiga. - objasnio je Jelčić, dodajući kako bi ga sve to veselilo i kao roditelja i gradskog vijećnika.

SOKO: VESELI ME ČINJENICA DA SU NEKI PROJEKTI VEĆ OSTVARENI

Vijećnica HDZ-a Nikolina Soko naglasila je "kako joj je velika čast što joj je ukazano povjerenje da bude vijećnica Grada Dubrovnika", ističući kako "istovremeno osjeća veliku odgovornost prema Gradu i svim njegovim građanima".

- S radom Vijeća sam zadovoljna, kao i radom kluba vijećnika HDZ-a, čemu uvelike pridonose prethodni koordinacijski sastanci, koje je i oporba pohvalila zbog dobre pripreme pojedinih točaka kao što su groblje Dubac, pročistač, aglomeracija, što je očito i po redovnom sudjelovanju u raspravama gotovo svih naših vijećnika. HDZ je na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem preuzeo odgovornost vođenja Dubrovnika i u svom programu je najavio brojne projekte, te me činjenica da su neki od njih već ostvareni čini dodatno sretnom. - rekla je.
nsokovijece1- Grad Dubrovnik s novim vodstvom uveo je pored dosadašnjih besplatnih udžbenika za osnovnoškolce i sufinanciranje nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola. Iznimno me raduje dobra suradnja s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, te mnogobrojni zajednički projekti Grada Dubrovnika i Dubrovačke Biskupije, kao što je prelazak predmetne nastave Osnovne škole Marina Getaldića u zgradu ulice Ilije Sarke čime će se omogućiti jednosmjenska nastava i određeno oživljavanje spomeničke jezgre. Značajna mi je činjenica da je idejni projekt izradio renomirani hrvatski arhitekt i profesor na zagrebačkom sveučilištu Goran Rako. - govori Soko.

- U svom radu svakako ću se zalagati za unaprjeđenje života u povijesnoj gradskoj jezgri, prikupljati i davati zahtjeve za kvalitetniji rad škola i bolje uvjete za život mladih u Dubrovniku, s obzirom na to da je prosvjeta moje primarno zanimanje. - objasnila je Soko.

MILKOVIĆ: CILJ SVEGA JE S GRAĐANIMA PRONAĆI ZAJEDNIČKI JEZIK

Na ovu temu svoje mišljenje iznio je i Pero Milković.

- Svakako, ovo je jedno novo iskustvo. Naravno da je sve drugačije kad si u Vijeću ili kad gledaš na televizoru, gdje sve izgleda lakše, jednostavnije... Novi sam u svemu i još pratim i učim kako sve to skupa funkcionira, to je jednostavno drugačija razina od onoga što sam dosad radio. - objasnio je Milković.

- Osnovni motiv mi je da budem na raspolaganju građanima. Dakle, kako bi poslušali njihove probleme, savjete, sugestije, ali i kritike. Naime, osnovni cilj svega je pronaći zajednički jezik s građanima kako bi išli prema općem dobru. - rekao je.
pmilkvijece- Od Gradskog vijeća očekujem doprinos kako bi se Grad Dubrovnik ravnomjerno nastavio razvijati u svim sredinama, a s osnovnim ciljem da nema građana prvog i građana drugog reda, odnosno kako se negdje ne bi radilo više, a negdje manje. Svi građani su jednako vrijedni i na tome ću bazirati svoj rad u Vijeću. - precizirao je Pero Milković.

ŠEPAK: ŽELIM DA NAM GRAĐANI JOŠ VIŠE PRILAZE NA PUTU

DUSTRA-ina Ivana Šepak također je odgovorila na pitanje kako se osjeća kao gradska vijećnica.
- Osobno ne primjećujem neku veliku razliku u mojoj svakodnevici osim sto sam dobila malo vise papirologije za proučavanje i pravilnike, a također me veći broj ljudi prepoznaje i spominju mi svoje probleme i traže da se založim za njih u vijećnici, a to je najmanje sto mogu i učiniti. - rekla je Šepak.
ivanasepvijece- U Vijeću se sigurno puno toga može promijeniti, a najbitnije je svojoj odgovornosti u vijećničkim klupama pristupiti odgovorno i čestito. Zalagat ću se da nam građani još više prilaze i još otvorenije iznose svoje poteškoće jer samo tako se nešto može pokrenuti. - zaključila je Ivan Šepak.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250