lausnekretninebanner

Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 21:55

Otvorena izložba "Pošalji mi anđela" Krešimira Kapetanovića

Izložba "Mitte mihi angelum - Pošalji mi anđela" slikara Krešimira Kapetanovića otvorena je večeras u klaustru samostana svetoga Dominika. Uz autora, izložbu su otvorili biskup dubrovački Mate Uzinić, prior Dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš i dubrovački kolekcionar Andrija Seifried.

- Morao sam posegnuti u literaturu kako bih sebe educirao i rekao nekoliko riječi o ovim djelima. Jedan od prvih motiva europskog slikarstva jest anđeo. Slikar slijedi tradiciju umjetnosti koja je utkana u našu svijest i podsvijest iz generacije u generaciju. Autorovi anđeli koji su nastali apstraktno ne pokazuju samo slijed vrijedne tradicije, nego novi istraživački put mladog slikara. Put je to kojim on kreće, ali uz to i puno obećava, unoseći nadu i mir. - rekao je Seifried.

Biskup Uzinić je više govorio o pojmu anđela, kazavši kako su i anđeli i ljudi stvoreni na Božju sliku, dok su "anđeli kao savršenija bića od nas više Božja slika nego mi".

- Ipak o njima malo znamo, ono što znamo zapravo znamo iz slika. I Biblijski tekstovi koje govore o anđelima su samo slike. Ali, važne su te slike jer nam otkrivaju Boga. Istovremeno, otkrivaju i nas same. U tom smislu, pozdravljam ovu izložbu i ove slike, koje su još jedan niz slika koji nam pokušava otkriti i anđele, kao i nas same. - kazao je biskup Uzinić, dodajući "kako bi se i mi trebali truditi sličiti anđelima, a preko anđela i samome Bogu."

Krešimir Kapetanović, rođen je 10. listopada 1987. godine u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Zbog ratnih okolnosti, osnovnu je školu pohađao u Kupresu. Nakon rata, vraća se u svoj rodni grad gdje završava gimnaziju. U Zagrebu upisuje filozofiju na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Slikanjem se počeo baviti u gimnazijskim danima, a svoj umjetnički izričaj je počeo graditi za vrijeme studija, usavršavajući različite tehnike slikanja.

V.Salvia

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250