lausnekretninebanner

Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 11:55

Trodnevnica uoči blagdana Velike Gospe

Trodnevna duhovna priprema za blagdan Velike Gospe počela je u subottu, u dubrovačkoj Katedrali. Misno slavlje predvodio je msgr. generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Petar Palić, a koncelebrirali su katedralni župnik don Stanko Lasić, župni pomoćnik katedralne župe don Ivan Penava, te postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca msgr. Juraj Batelja.

U propovijedi je msgr. Palić kazao kako je Bog uvijek uz nas, u dobrim ili lošim situacijama, te da je naš odgovor na tu Njegovu prisutnost ljubav. Objasnio je i kako se ljubav ne može zapovjediti, ali i da Boga možemo istinski ljubiti samo ako dođemo do spoznaje na koji je način On djelovao i kako još djeluje u našem životu. Te da se s tom spoznajom možemo osloniti na Boga i dati se voditi njegovom riječi. Rekao je kako je to naše oslanjanje na Boga i dopuštanje da nas vodi Njegova riječ zapravo vjera. Osvrnuo se na evanđelje dana (Mt 17, 14-20), na onaj trenutak kad se učenici zajedno s Isusom vraćaju s gore preobraženja među ljude i ostale učenike, kazavši kako su učenici na gori doživjeli onaj pravi život, odnosno kako brige koje nas pritišću svakog dana nisu trajne. „Ono što ostaje jest vjera, ufanje i ljubav. Ono s čime su se učenici morali suočiti i s čime se trebaju suočavati jesu beznađe, nevjera i manjak ljubavi“, rekao je mons. Palić. Upozorio je kako je nevjera nepovjerenje prema Bogu, ali i da je nevjera također pitanje volje. Dodao je i kako je Isus izliječio mladića kojeg se u evanđelju naziva mjesečarom, te objasnio kako ga učenici nisu uspjeli izliječiti jer nisu ostavili svoju nevjeru, odnosno kako im je Isus kazao zbog malovjernosti. „Kaže kako je gorušičino zrno veće od njihove vjere. Isus kaže kad bi njihova vjera bila poput tog zrna mogli bi premještati gore. Traži vjeru od učenika. Isus traži povjerenje u svakodnevnom životu“ istaknuo je propovjednik.

Govoreći s ambona mons. Palić je rekao kako se ovih dana okupljamo oko jednoga lika koji je svojim životom, jednostavnošću, poniznosti i beskrajnim povjerenjem u Gospodina postao uzor svima nama. „To je Marija, Isusova i naša nebeska majka. Danas od nje želimo učiti kako se osluškuje Božja riječ, kako se Boga ljubi i kako se Bogu vjeruje“, kazao je propovjednik. Dodao je i kako je Marija rasla u vjeri, da je bila hodočasnica, baš poput svih nas, na tom putu vjere te da je zbog toga ujedno ona i naša suputnica. Istaknuo je i kako je Marija imala za Boga bezbroj pitanja, ali da je bez obzira na sve ljubila Boga i vjerovala mu. „I neka to bude danas i glavni poticaj u razmišljanju i ovoj školi Marijinoj u kojoj želimo učiti. Učimo danas na poseban način od Marije kako vjerovati i kako ljubiti Gospodina“, poručio je mons. Palić.

Nakon misnog slavlja uslijedio je tradicionalni orguljaški koncert Darka Kristovića, dubrovačkog liječnika i orguljaša koji radi u Zagrebu. Na programu su bila djela: L./F. Couperina, C. Balbastrea, J.S. Bacha, M. Lešćana, A./B. Marcelloa, G. Younga.

Program proslave blagdana Velike Gospe u dubrovačkoj katedrali možete pronaći OVDJE.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250