lausnekretninebanner

Petak, 11 Kolovoz 2017 22:49

Otvorena izložba Pietra Bobana

Izložba "Maskeroni s Onofrijeve fontane" Pietra Bobana otvorena je večeras u galerijskom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine. Autor izložbe je likovnjak i kolekcionar Andrija Seifried. Izloženi radovi nastali su na pleksiglasu, u tehnici akrila i polikromne krede.

- Treći put surađujem s Pietrom. Ova izložba je iznenađenje za sve nas. Radi se o maskeronima, kojih na Onofrijevoj fontani ima 16, a on ih je nacrtao 12. Ti maskeroni, poput vila, žena, djevojaka  pozivaju na poljubac i pijenje vode. Ustvari, ti maskeroni su simbol Dubrovnika, odnosno fontana je simbol Dubrovnika, a voda je simbol života. Pietro je na poseban način izradio svoje viđenje tih maskerona, koji zapravo nisu maskeroni, već lica nama bliska, među kojima će se netko možda i prepoznati. A kad bolje pogledamo, to i jesu ustvari maskeroni. - rekao je Seifried.

O umjetniku

Pietro Boban rođen je 7. travnja 1991. godine u Dubrovniku. Od malih nogu pokazuje interes za umjetnost te upisuje Umjetničku školu Luke Sorkočevića Dubrovnik, smjer slikarski dizajner. Prve poduke dobiva od akademskih slikara Lukše Peka i Josipa Trostmanna. Izlaže na više skupnih izložbi tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Sudjeluje na skupnoj izložbi „Orlandovi europski putovi“ u istoimenom projektu Europskog doma Dubrovnik. Zastupa svoju školu na 11. državnom natjecanju – izložbi učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna. Prvu samostalnu izložbu „Aktovi“, koju organizira poznati dubrovački kolekcionar i likovnjak Andrija Seifried, ima u Dubrovniku 2010. godine. Od tada, Boban ostaje odan istraživanju ljudskog tijela kroz aktove. 2010. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilište u Zagrebu – smjer slikarstvo.

Tijekom studija radi na brojnim projektima i izlaže na skupnim izložbama te je jedan od organizatora studentske umjetničke inicijative „ArtiParti“. Izvođač je ili suizvođač - asistent na brojnim scenografskim rješenjima i projektima. Dobitnik je Posebne Rektorove nagrade 2014. za koordinatora scenografije i scenskog slikanja u zajedničkom projektu umjetničkih akademija za operu Orfej i Euridika C. W. Gluck-a te Posebne Rektorove nagrade 2015. za likovno rješenje projekta “147 sekundi za Keniju”. Kao scenograf dio je tima u projektu FRKA, koji je nagrađen Rektorovom nagradom 2015. godine.

V.Salvia

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250