lausnekretninebanner

Petak, 11 Kolovoz 2017 22:22

Dok nema „kruzeraša“: Možda Institut za istraživanje ruda i gubljenje vremena zabrani dolazak i drugim turistima u Dubrovnik

Piše:
Dok nema „kruzeraša“: Možda Institut za istraživanje ruda i gubljenje vremena zabrani dolazak i drugim turistima u Dubrovnik Foto: Vedran Salvia/Dubrovnikpress.hr

Nešto prije 21 sat u petak navečer u Grad se jedva ulazilo i iz Grada jedva izlazilo, u vratima od Pila, što već odavno nije zapravo nikakva vijest. No, otkako je u funkciji brojač posjetitelja, u ovim prigodama može se otvoriti cijeli niz novih pitanja oko, kako se to popularno kaže, upravljanja povijesnom jezgrom.

Naime, brojač posjetitelja, projekt bivše gradske uprave kojem su se mnogi smijali, a sad se pozivaju na njega, omogućio je uvid u realnom vremenu koliko ljudi je trenutno u Gradu, a u vrijeme kada su snimljene priložene fotografije on je pokazivao brojku manju od pet tisuća ljudi, dakle, daleko ispod one granice od osam tisuća posjetitelja koju su neki kao stručnjaci odredili da može biti vrhunac.
brojpospetakI što onda raditi u trenucima kada se masa nabije u Vrata od Grada, jer očito nije toliki problem u broju posjetitelja koji su u jednom trenutku u Gradu, što pokazuju i ova slika sa Straduna nekoliko minuta kasnije na kojoj je jasno da na Stradunu i nije baš tako neizdrživa gužva.
stradunbezguzveOčito nije ni samo problem u broju gostiju s kruzera koji gradska uprava želi drastično srezati, jer u petak navečer gostiju s kruzera gotovo da i nije bilo, a sjetit će se mnogi i prošlogodišnjeg „ludila“ u Gradu kada na vezu i sidru nije bilo niti jednog kruzera pa je Grad isto bio začepljen. Ne treba posezati u sjećanje ni u prošlu godinu, jer i proteklu nedjelju u Gradu je navečer bilo slično, a kruzera jednako tako u tim satima nije bilo.
guzdbk3Da se onda prošire Vrata od Grada ili zabrani ulazak u Grad?! Da uz reduciranje broja kruzera gradska uprava krene i u reduciranje broja drugih gostiju, da se zabrani turistima dolazak u Dubrovnik?! Proširenje Vrata od Grada je naravno šala, zabrana ulaska u Grad nakon što broj posjetitelja dosegne određeno brojku ne može funkcionirati u ovakvim situacijama jer nije riječ o organiziranim i planiranim dolascima već o turistima koji su se sami uputili put Grada, a šala je naravno i zabrana dolazaka turistima u Dubrovnik, iako svakome svašta može pasti na pamet pa čak i to, posebno u Institutu za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

Jer, nekakav Institut za istraživanje ruda i gubljenje vremena zasigurno će u skorije vrijeme izraditi nekakvu kvazistudiju upravljanja povijesnom jezgrom i, naravno, to masno naplatiti iz gradskog proračuna. Bit će zanimljivo vidjeti tu „studiju“ i rješenja koja će ponuditi u ovakvim situacijama.
guzdbk1A rješenja zapravo nema osim jednog za koji nije potrebno biti previše stručan za predložiti ga, a još manje čekati prijedloge Instituta za istraživanje ruda i gubljenje vremena, a to je, sasvim logično, disperzija posjetitelja na preostale ulaze u Grad, Vrata od Grada na Pločama i prolaz na Buži.

No, da bi se do toga došlo potrebno je daleko više od studije upravljanja povijesnom gradskom jezgrom, odnosno potrebna su nova prometna rješenja uz koja bi se rasteretile Pile i samim tim Vrata od Grada na zapadu. Na ta rješenja, posebno na realizaciju, uz jedno par tisuća javnih rasprava i obavezno njorganje na svaku promjenu, vjerojatno ćemo se načekati. Dotad, čekajući Institut za istraživanje ruda i gubljenje vremena i hoće li kakva nova ideja prometnih rješenja zasmetat nekome u njegovu komodu, neka se kuka kako je vruće i kako nam eto turisti dolaze činit gužvu, jer Dubrovnik živi od proizvodnje parizera, a ne od turizma.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250