Srijeda, 31 Svibanj 2017 20:21

Društvo multiple skleroze u Visiji obilježilo Svjetski dan ove bolesti

Piše:

Projekcijom španjolskog filma "100 metara, Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije danas je u dvorani Visia obilježilo Svjetski dan multiple skleroze. Film se radi o muškarcu koji boluje od ove bolesti, a koji se odlučio natjecati u triatlonu budući da mu je rečeno kako nakon godinu dana neće moći propješačiti niti stotinu metara.

Predsjednica Društva multiple skleroze DNŽ Patricija Švaljek rekla je više o obilježavanju ovoga Dana.

- Zanimljivo je da se Dan multiple skleroze uvijek obilježava drugog datuma, što je jako zanimljivo, a ove godine je određeno da to bude 31. svibnja. U cijeloj Hrvatskoj podružnice Društva multiple skleroze rade različite događaje, primjerice organiziraju prikladne šetnje za one koji to ne mogu, primjerice u zagrebačkom Lisinskom gostovala je Lori Schneider, prva osoba koja se s ovom bolešću popela na Mount Everest. Mi smo odlučili malo drugačije te smo kao prvenstveno prijatelji pošli u kino. - rekla je Švaljek.

Kazala je kako Društvo broji 66 članova.

- Naravno da je stvarni broj oboljelih u županiji veći, čak bih rekla i trostruko veći od samog broja naših članova. Zanimljiv je podatak da nam dolaze sve mlađe osobe. kad sam počela raditi, to su bili stariji iznad 40, a sad dolaze osobe od 20 godina. U svakom slučaju, ono što mi kao Društvo radimo to je da pomažemo one koji su nepokretni uz projekt "Osobni asistent", sa Zavoda za zapošljavanje zapošljavamo žene da skrbe o nepokretnim osobama te ih imamo ukupno 13. Tu je i transporter za savladavanje prepreka osoba s invaliditetom koji je besplatan i, dakle, u povijesnoj jezgri dostupan svima. Osim tih većih projekata, događaju se i tekuće, svakodnevne aktivnosti poput vježbi s fizioterapeutom, a održavamo i psihološke duhovne, kreativne radionice... Šaroliki smo i vjerujem da svatko zainteresiran za sebe može naći ono što ga zanima. - zaključila je predsjednica Društva multiple skleroze DNŽ Patricija Švaljek