Ponedjeljak, 10 Travanj 2017 12:19

Dubrovački muzeji partneri na projektu „Priče i strukture mitskog prostora“

Dubrovački muzeji partnerski su uključeni u bilateralni interdisiplinarni projekt „Priče i strukture mitskog prostora“ koji je pokrenut 2016. godine u želji da se sustavnim terenskim istraživanjima na širem dubrovačkom području utvrde tragovi mitskih struktura u prostoru kao i pridruženi im tradicijski narativi.

Interdisiplinarnim pristupom uzimajući u obzir etnološke, usmene, arheološke, povijesne, hagio-topografske i toponimijske elemente ovim projektom nastoji se definirati geneza kulturnog prostora. Nositelji projekta su Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademija znanosti i umjetnosti u Ljubljani predovđen red. prof. dr. Andrej Pleterskim, te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju pod vodstvom izv.prof. dr.sc. Goran Pavel Šanteka. Kao partner u projekt uključeni su dakle Dubrovački muzeji s kustosom etnologom i povijesničarem umjetnosti Ivicom Kiprom koji se temom mita i prostora u dubrovačkoj okolici bavi već dugi niz godina, kao i kolege doc.dr.sc. Katja Hrobat sa Sveučilišta u Primorskoj, Fakulteta za humanističke znanosti u Kopru (Odijel za arheologiju i baštinu / Odijel za antropologiju i kulturne studije) te asistent Jernej Rihter iz Znanstveno-istraživačkog centar Slovenske akademija znanosti i umjetnosti u Ljubljani.

Prvi dio projekta izvršen u listopadu 2016. godine obuhvatio je područje Župe dubrovačke, dok su ove godine u periodu od 2. do 8. travnja znanstvenici proveli terenska istraživanja na području Konavala. U sklopu istog projekta kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre boravit će ove godine u Ljubljani na uzvratnom studijsko-istraživačkom putovanju. Cilj projekta je uspostaviti suradnju među stručnjacima te istražiti i usporediti dosada otkrivene modele kulturno-povijesne interpretacije prostornih cjelina.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019