lausnekretninebanner

Srijeda, 04 Siječanj 2017 15:45

Dubrovniku prijeti napuljski scenarij, a jedino što znaju u Ministarstvu je preporuka odvojenog prikupljanja i reciklaža!

Piše:

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dubrovačku javnost smatra maloumnom. Jedini je to zaključak koji se može izvući iz odgovora ovog Ministarstva portalu Dubrovnikpress.hr na upit što se događa u slučaju ako Općina Gunja ne bude željela prihvatiti dubrovački komunalni otpad, odnosno ima li Ministarstvo svojevrsni plan B.

Dubrovnik bi se mogao naći zatrpan u smeću jednom kad se Grabovica zatvori. Direktorica Čistoće Nataša Gabričević kaže da se to zasigurno neće dogoditi, treba joj vjerovati, ali Ministarstvo koje se brine o zaštiti okoliša tu opciju mora uzeti u obzir sve i da ne postoje šanse da se to dogodi.

No, u odgovoru Mostovog Ministarstva iščitava se jedino podcjenjivanje, kako dubrovačke tako i hrvatske javnosti.
"Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom obaveza je jedinica lokalne samouprave osigurati na svom području odvojeno sakupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i krupnog otpada putem sustava odvojenog prikupljanja i reciklažnih dvorišta, kao i smanjiti odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada na odlagalište otpada. " - stoji u odgovoru Ministarstva.

Problem Grabovice je višeslojan da bi ga se tek tako svrstalo u jedan općenit odgovor pun fraza i frazetina. Odgovor je zapravo toliko ignorantan da je pitanje jesu li u Ministarstvu uopće čuli za Grabovicu, njezino zatvaranje i probleme koje ono izaziva.

Podsjetimo, ideja o odvozu smeća u 494 kilometara daleku Gunju smatrala se gotovom stvari. No, kao što neki u Gunji ne žele dubrovački otpad poput predsjednika gunjanskog HDZ-a Borisa Nikolića koji spominjao mogućnost referenduma, tako je i općinskim načelnicima Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Mljeta, kako su izjavili za portal Dubrovnikpress.hr, neprihvatljiva (pre)skupa opcija odvoza komunalnog otpada u ovo slavonsko mjesto.

Čistoća razmatra i druge opcije, u sljedeći utorak trebao bi se održati i sastanak svih zainteresiranih strana s Ministarstvom. No, iz odgovora Ministarstva kojim stoluje Slaven Dobrović potvrdile su se zapravo riječi načelnika Općine Mljet Điva Marketa "da kad razgovaramo o ministarstvima ispada da govorimo o drugoj državi i drugom planetu".

Upravo je takav odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Kao da je s drugoga planeta.

Ministru Slavenu Dobroviću objašnjeno je i kako Dubrovnik već za nekoliko dana ostaje bez gradonačelnika te mu je upućeno pitanje "tko će u razdoblju od sredine siječnja do početka travnja, kada je predviđeno zatvaranje Grabovice, preuzeti  na sebe rješavanje problematike oko zbrinjavanja otpada na području Dubrovnika?"

Na traženi upit portal Dubrovnikpress.hr nije dobio odgovor, već samo hermetično objašnjenje.

"Također, obaveza je jedinica lokalne samouprave da na svom području osiguraju uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarenja otpadom. Upravo radom na ostvarenju tih ciljeva će se smanjiti količine otpada i smanjiti problem odlaganja ostatka te se tu očekuje veliki doprinos. Jedinice lokalne samouprave pritom u Ministarstvu imaju partnera i stručnu pomoć." - napisali su iz Ministarstva.

No, kad se radi o ovom Ministarstvu ništa ne treba čuditi. Podsjetimo, ministar Dobrović želi zamijeniti 13 centara za gospodarenje otpadom s najmanje 70 mini centara, a ključne mjere u novoj strategiji zbrinjavanja otpada bi bile recikliranje i kućno kompostiranje pa bi valjda hrvatske obitelji prema ideji ministra na balkonima trebali imati kompostere.

U svakom slučaju, problem Grabovice izgleda ostaje na rješavanje jedinicama lokalne samouprave, tek uz Ministarstvo kao "partnera i stručnu pomoć".

Ili možda u ovom Ministarstvu, koje je ipak Mostovo, problem Grabovice, odvoza i zbrinjavanja dubrovačkog otpada, nameravaju aktualizirati i iskoristiti za koji mjeseca u predizborne svrhe. Lokalni izbori ipak su blizu.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020