lausnekretninebanner

Srijeda, 04 Siječanj 2017 09:59

Nikša Matić o Domu Marina Držića u 2017. godini

Piše:

Bogato sadržajima bit će u Domu Marina Držića u 2017. Radi se o obljetničkoj godini u kojoj se obilježava 450 godina Držićeve smrti. Što posjetitelje čeka u 2017. godini za portal Dubrovnikpress.hr najavio je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić koji je pripomenuo kako je cilj omogućiti svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju Marina Držića na način da se stalni postav permanentno obogaćuje novim eksponatima te ostalim aktivnostima predočiti život renesansnog Dubrovnika.

Što se tiče tih ostalih aktivnosti, Matić pojašnjava da se tu radi o izložbama, izdavačkoj djelatnosti, filmskim, dramskim i likovnim radionicama, koncertima, okruglim stolovima i konferencijama.

BROJNE IZLOŽBE

Uz Noć Muzeja otvorit će se izložba U traganju za renesansnom: Staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području autorice Nikoline Topić. Matić je pojasnio kako "izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja".

- Građa koja će se predstaviti na ovoj izložbi predstavlja vrhunske predmete umjetničke, znanstvene i svakodnevne primjene i po prvi put će biti prikazana dubrovačkoj publici, nakon čega će biti predstavljena i u drugim gradovima.

Pak, u travnju će se otvoriti izložba slika Anabel Zanze. Naime, Zanze se u svome radu bavi simboličkim vrijednostima Držićeva života i djela kroz tekstualni medij.

- Ona slika dijelove teksta iz Držićevih djela, odabire pojedine tekstualne segmente i ističe određene znakove u cjelini, čime ispituje, mijenja i interpretira njihovu semantičku i semiotičku vrijednost, stavljajući ih u kontekst suvremene kulture. - pojasnio je Nikša Matić.

U srpnju je na programu samostalna izložba akademskog umjetnika Antona Vrlića "Ostakljeni Držić“ koja će, pojasnio je Matić, "prezentirati sasvim novi ciklus radova eminentnog akademskog umjetnika Antona Vrlića nastalih u sinergiji medija optičkog stakla i faksimila rukopisa autorskog djela Marina Držića."

GRAFIČKA MAPA LUKŠE PEKA

U rujnu DMD priprema veliki projekt uz koji namjerava producirati grafičku mapu akademskog grafičara Lukše Peka.

- Tema grafičke mape je djelo Marina Držića, a sastoji se od šesnaest listova, od kojih četiri lista sadržavaju esej o Peku i Držiću, a dvanaest listova su otisnute grafike u tehnici dubokog tiska. Naklada grafičke mape je pedeset primjeraka glavnog otiska. - dodao je Matić, koji je kazao i kako će se uz ovaj projekt održati i izložba.

U studenome realizirat će se projekt grafičko-književne mape posvećene obljetnici smrti Marina Držića autorica Zdenke Pozaić, Maje S. Franković i Nevenke Arbanas.

I STRIP "DUNDO MAROJE"

Također, DMD planira izdati i strip „Dundo Maroje“ autora Dubravka Kastrapelija.

- Komedija Marina Držića "Dundo Maroje" kao najkompleksnije i najslojevitije djelo svakako zaslužuje našu posebnu pažnju, ali i poseban napor da ga se približi što većem broju čitatelja svih uzrasta, a posebice mladih kako bismo već od tinejdžerskih godina odgajali i stvarali što brojniju publiku štovatelja i poznavatelja Držićevog djela. U tu svrhu izradio bi se strip u boji s originalnim i nekraćenim tekstom Marina Držića uz nezaobilazni rječnik i neophodne komentare. - objasnio je Matić koji je precizirao kako bi se strip izdao u tri djela.

Dodao je Matić kako je u planu i predstavljanje prvog izdanja Tirene iz 1551. u Domu Marina Držića. Pojasnio je kako je DMD u pregovorima s upravom milanske Biblioteca Nazionale Braidense oko posudbe raritetnog izdanja ovog Držićevog djela.

Što se tiče ostalih izdavačkih projekata, DMD planira izdati monografiju „Vjertuoz i negromant Marin Držić" autorice Mire Muhoberac, kao i knjigu "Nesan Marina Marinova (Držića)" autora Davora Mojaša. U suradnji s TZ Grada Dubrovnika planira DMD planira izdavački projekt prijevoda najpoznatijeg Držićevog djela „Dunda Maroja“ na engleski jezik.

Također, u DMD-u uprizorit će se u suradnji s Camerata Ragusina d.o.o. scenski prikaz/predstava „Posljednji pijer“ autorice Slavice Stojan te producentice i realizatorice Brigite Masle Dražinić kao i postavljanje Novele od Stanca u suradnji s kazališnom družinom Kolarin.

EDUKATIVNE RADIONICE, PREDVANJA, OKRUGLI STOL

Nadalje, DMD nastavlja s nizom edukativnih programa i radionica.

- Prvenstveni cilj radionica je da se u svrhu poticanja kreativnosti kod mladih ljudi te znatiželje i potrebe za stjecanjem novih znanja dočara život renesansnog Dubrovnika, a posebice da ih zainteresira za život i djelo najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića. - naglasio je Matić.

Dom Marina Držića u 2017. godini nastavit će i s nizom predavanja književnih povjesničara, držićologa, jezikoslovaca i teatrologa o životu i djelu ovoga komediografa. Održat će se tako Međunarodni znanstveni simpozij Marin Držić Vidra – 450 godina poslije, kao i okrugli stol Držićeva „Hekuba“ prije i nakon Frana Čale, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama.

- U 2017. godini kada ćemo nizom raznovrsnih programa obilježiti 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića želimo ukazati na činjenicu kako je to jedinstvena prilika kako bi se u potpunosti ispunila vizija i misija ove ustanove u kulturi Grada Dubrovnika te omogućilo svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika Marina Držića i predočio život renesansnog Dubrovnika. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr ravnatelj DMD-a Nikša Matić.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020