lausnekretninebanner

Utorak, 03 Siječanj 2017 19:39

Dubrovnik, kulturna perjanica bez antikvarnice knjiga

Piše:

Dubrovniku volimo tepati pridjevom "svjetski", po mnogo čemu. Svjetski je to turistički biser, svjetska je to kulturna perjanica... I svemu tome jest tako. Malen grad veličinom, ali puno veći u jednom drugom, građanskom smislu koji ionako ne mari za neke tamo geografske koordinate.

I takav Dubrovnik, dakle nedvosmislena svjetska vedeta - nema antikvarnicu u kojoj se mogu pronaći knjige. Grad je to u kojemu se odvijaju recimo Dubrovačke ljetne igre, no nisu one tu samo poze radi. Dobro, ajde, sve više jesu, ali dubrovačka publika od malih nogu uvijek bi nekako visila po probama i koncertima, tako zapravo uzgajavši ljubav prema kazalištu i glazbi. Takvoj publici, jasno malo što se može više i podmetnuti.

Pa kako onda dakle grad koji ima jedan cjeloviti kulturni okvir nema antikvarnicu knjiga? Razloga je više. Jedan od njih je što zapravo živimo u 2016., odnosno 21. stoljeću nesklonome ljepotama knjige i mirisa žutih stranica. I to nije problem Dubrovnika nego se radi o jednom širem trendu, koji se ne bi smio nazvati problemom.

Recimo, u 19. stoljeću u Njemačkoj savjetovalo se djeci da previše ne čitaju knjige. Valjda kako kako bi se više kretali ili kako ne bi naštetili očima. Onako kako se danas savjetuje da se ne gleda televizija. Danas zvuči nestvarno, no sve su to svjetske tekovine i pečati vremena koje se jednostavno moraju poštivati i u biti uzimati zdravo za gotovo.

No, u Dubrovniku je jedan drugi "problem" izražen. Grad je zapravo prebogat. Antikvarnicu knjiga recimo ima Slavonski Brod. Jasno, što je društvo bogatije, manju će potrebu imati za sitnim, malim i svakodnevnim krijesnicama zadovoljstva kao što su stare knjige kao poklon, drugome ili sebi. Opet, bogati su Split i Zagreb pa antikvarnicu imaju. No, dovoljno su veliki za široku lepezu mogućnosti dok je Dubrovnik  premalen za toliko različitosti.

Drugo je pitanje tko bi uopće želio otvoriti antikvarijat u Gradu gdje se sređivanjem raznoraznih prostora u apartmane ili otvaranjem restorana osigurava životna egzistencija?

Nažalost, takav antikvarijat u Dubrovniku brzo bi propao. I tu nije za kriviti grad, odnosno građane. Kao što je već navedeno, silnica je to 21. stoljeća, svojevrsna nuspojava vlastite razvijenosti.

Ipak, dođe nekako čovjeku ljudski žao da Grad nema jedan mali, onako simpatičan antikvarijat knjiga.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020