lausnekretninebanner

Utorak, 03 Siječanj 2017 13:44

DDS nije ništa učinio za Dubrovnik, a neće ni s Terezinom Orlić

Piše:

Između Božića i nove godine čelnik DDS-a Pero Vićan održao je konferenciju za novinare na kojoj je dubrovačku javnost izvijestio kako će kandidatkinja DDS-a za gradonačelnicu Dubrovnika na predstojećim lokalnim izborima biti predsjednica Županijske gospodarske komore Terezina Orlić. Vrijeme između Božića i nove svakako nije najbolje za predstavljanje političkih kandidata jer su ljudi u to doba godine fokusirani na posve druge stvari, ali tko to može Vićanu dokazati, baš kao što bi se rijetko tko od članova DDS-a usudio ukazati mu da ta stranka treba imati svog stranačkog kandidata umjesto da ga pronalazi u nestranačkim redovima.

Kad bi DDS funkcionirao kao stranka, možda bi se netko od članova na takvo nešto i odvažio. Ovako je kandidatkinju odabrao sam Vićan, a ostali su bez pogovora tu ideju prihvatili, ako ih je itko uopće išta pitao.

Terezina Orlić dugogodišnja je predsjednica Županijske gospodarske komore. Javnosti je poznata i kao bivša supruga dubrovačkog odvjetnika Denisa Orlića, koji je donedavno vodio Društvo prijatelja dubrovačke starine. Tijekom predstavljanja svoje kandidature istaknula je kako je nestranačka osoba, koja nije članica DDS-a, ali prihvaća DDS-ov program.

DDS-ov predizborni program na konferenciji za novinare nije predstavljen. O njegovim smjernicama nisu govorili ni Vićan, kao predsjednik stranke, a nije ni Orlić kao gradonačelnička kandidatkinja DDS-a.  

Vićan je tek istaknuo kako DDS neće voditi negativnu kampanju, dodatknuo se i Vlahušića te zakona za koji je kazao da i njega  prijeći da se kandidira, a Orlić je govorila uopćeno. Sigurna je to karta za igranje za osobe bez političkog iskustva, ali samo do trenutka dok se kampanja ne zahukta, dok kandidati ne zakorače u političku arenu u kojoj odmjeravaju snage.

Tako je Orlić bilo važno istaknuti kako se svojim radom dokazala kao dosljedna i odgovorna osoba. Dodala je kako se u politici u zadnjih 25 godina dogodilo svašta i nastavila s izjavama kako je  Božji blagoslov roditi se u Gradu poput Dubrovnika.

O programskim smjernicama ni riječi, osim što se moglo čuti da svi dijelovi Grada trebaju biti ravnomjerno razvijani. To je floskula kojom se dosta često koristi HDZ-ovac Mato Franković, zaboravljajući pritom da svi dijelovi bilo kojeg grada na svijetu ne mogu biti jednako razvijeni jer na razvoj utječu i neki drugi faktori osim onog koliko novca ima u gradskoj kasi.

Od stranke s lokalnim predznakom očekuje se veći programski iskorak satkan od znatno ozbiljnijeg promišljanja Dubrovnika, njegova šireg područja, ali i njegova zaleđa. No, DDS dosad nije ništa učino za Dubrovnik, a neće ni s Terezinom Orlić, za što je ona najmanje kriva, jer možda nije ni shvatila da je riječ o interesnoj skupini, a ne stranci u punom smislu riječi.

Kao lokalna stranka DDS kroz nekoliko godina svoga političkog djelovanja te participiranja u obnašanju vlasti na takav se iskorak još nije usudio. Hoće li iskoračiti s Terezinom Orlić kao kandidatkinjom za gradonačelnicu Dubrovnika? Teško! Baš kao što će teško Orlić dobiti izbore. Prevarili su se oni koji su se požurili s izjavama kako je vrijeme da žena preuzme Dubrovnik jer u konzervatinoj sredini u kakvu se Grad posljednjih godina pretvorio, Terezini Orlić će kao ženi biti znatno teže dobiti izbore.

Ona sama, baš kao i tim koji će joj voditi kampanju, ako takvo nešto unutar DDS-a uopće i postoji, varaju se ako misle da će zato što je žena tijekom kampanje biti pošteđena političkih udaraca. Dapače, Orlić se može nadati žestokim političkim udarcima, od povezanosti s Nadanom Vidoševićem, do DPDS-a te bivšega supruga Denisa Orlića, afere Šipan u kojoj je on bio svjedok, a Andro Vlahušić i Pero Vićan optuženici te u konačnici i osuđenici.

Ni Vićan joj izudaranoj neće moći vidati rane jer ukoliko se ne bude mogao kandidirati on kao takav više nikome neće biti medijski zanimljiv. Osim ako unutar DDS-a nisu osmislili malo drukčije taktike u kojima će i faktor iznenađenja igrati veliku ulogu. Jer okolnosti će se mijenjati ukoliko se Vićan na kraju bude mogao kandidirati.

Po kojem god scenariju da se bude igralo Orlić će teško dobiti izbore. Možda se na kraju neće ni zapitati što joj je sve to trebalo. Osim toga falila je u startu jer nije se nametnula kao vođa, nije istupila s idejama i ponudila nešto novo, nešto što će zaintrigirati javnost. Pristala je tek odgirati rolu za stranku s lokalnim predznakom, koja to nije i koja je u iznimno teškom stanju kad među svojim članovima njezino uže vodstvo, ako ono uopće postoji, nije bilo u stanju pronaći osobu adekvatnu za gradonačelničkog kandidata nego su morali posezati za vanjskim igračima.

Problema očito imaju i s izborom kandidata za zamjenike Terezine Orlić jer njih još nisu predstavili. Učinit će to naknadno kako bi dobili još malo besplatne medijske pozornosti u vremenima kada politička promidžba postaje sve skuplja i time dostupnija samo onima koji imaju sredstva ili su ih kroz donacije sposobni skupiti.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020