lausnekretninebanner

Utorak, 03 Siječanj 2017 13:36

Općinski načelnici neskloni ideji odvoza otpada u Gunju

Piše:

Gotovo 24 milijuna kuna koštao bi za Grad Dubrovnik i općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Mljet odvoz otpada u 494 kilometara udaljenu Gunju uslijed zatvaranja Grabovice. No, načelnici navedenih općina, za portal Dubrovnikpress.hr, izjavili su kako im se ideja odvoza u Gunju zapravo i ne sviđa, odnosno ističu kako je kako je potrebno razmotriti i ostala rješenja.

Podsjetimo, rok zatvaranja Grabovice je do 1. svibnja, a do tada se rješenje mora pronaći. No, kao što se nekima u Gunji ne sviđa ideja dubrovačkog smeća, pa bi zbog toga predsjednik tamošnjeg HDZ-a Boris Nikolić na referendum, čini se kako su i u Dubrovniku sve manje skloni ovoj ideji.

Naime, Čistoća je danas u vodećim hrvatskim tiskovinama objavila neobvezujući javni poziv kroz koji žele vidjeti koji od deponija udovoljava uvjetima europskih direktiva i hrvatskih zakona.
Iz razgovara s općinskim načelnicima Lukom Kordom, Silvijem Nardellijem, Nikolom Knežićem i Đivom Marketom razvidno je kako i oni smatraju kako je potrebno pronaći neko drugo rješenje.

KORDA: MI IZ KONAVALA SMEĆE NEĆEMO VOZITI U GUNJU


Tako je načelnik Općine Konavle Luka Korda za portal Dubrovnikpress.hr rekao kako je 10. siječnja sastanak oko problema s odvozom otpada.

- Mi iz Konavala svakako nećemo svoj otpad voditi u Gunju. Razmatrali smo neka rješenja, ali ne bih o njima još govorio, odnosno dok ne vidimo hoće li se neko konkretno rješenje pronaći na ovom sastanku. - kazao je Korda.

NARDELLI: ZA NAS JE TO NEPRIHVATLJIVO RJEŠENJE


Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli rekao je kako je za njega opcija zbrinjavanja otpada u Gunju neprihvatljiva.

- Ogroman je to trošak i za nas je neprihvatljivo, kao uostalom i okolnim općinama i Gradu Dubrovniku. Nadam se da do toga neće doći i da će se naći neko rješenje. - kazao je Nardelli.

KNEŽIĆ: DRŽAVA BI SE TREBALA UKLJUČITI U PROBLEM

Nadalje, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić rekao je kako su u ovoj općini prvi put upoznati s problemom na Skupštini Čistoće održanoj 29. prosinca.

- Mi o tome prije nismo bili upoznati. Govorilo se da Grabovica ima svoj rok trajanja, a nitko nije znao koliko vremena nam preostaje. U svakom slučaju, na Skupštini Čistoće smo doveli zaključke da se ne brza s kratkoročnim rješenjem da se potroši 24 milijuna kuna. Bio sam jedan od predlagatelja da se pozove i organizira hitan sastanak s nadležnim ministarstvom, Fondom za zaštitu okoliša, Agencijom za gospodarenje otpadom, Županijom i svim relevantnim faktorima 10. siječnja. Detaljno bi se ušlo u problematiku da se vide rješenja. Gunja je možda rješenje, ali pitanje je hoće li se moći voziti kroz BiH. Možda to na kraju ne bi bilo 497 kilometara nego 900 kilometara. - rekao je Knežić.

- Bitno je definirati koje je to mjesto, je li to samo Hrvatska, dolaze li u obzir Crna Gora ili BiH. Moramo na tom sastanku sve opcije raščlaniti. Vjerujem da bi se i država trebala uključiti u problematiku s obzirom na to da je to jedan zajednički problem. Mi smo ipak specifično područje odvojeno od ostatka Hrvatske i morat će se ići preko graničnih prijelaza. Hladne glave treba vidjeti što je najpametnije, najučinkovitije i najjeftinije. Nitko od nas ne bježi od problema, ovo je jedna realnost koju moramo pokušati riješiti. - naveo je Knežić.

MARKET: KAD GOVORIMO O MINISTARSTVIMA ISPADA DA GOVORIMO O DRUGOJ DRŽAVI

Načelnik Općine Mljet Đivo Market pojasnio je kako sada funkcionira odvoz smeća s tog otoka.

- Kod nas situacija je takva da otpad distribuiramo u Dubrovnik i to njima plaćamo. Kako stvari stoje i kako imamo trenutni dogovor, mi bismo i dalje naš otpad "utrpali" dubrovačkoj Čistoći i ona bi to dalje distribuirala. No, sigurno je da će smeće morati poskupiti. To je očito jer neće moći ostati ista cijena ako bi se odlagao otpad na Grabovicu ili stotine kilometara dalje. - poručio je Market.

- Ovo nije dobro, znalo se da je Grabovica problematična i tu je netko zakazao. Na koncu konca, danas kad razgovaramo o ministarstvima ispada da govorimo o drugoj državi i drugom planetu. Ovo je zajednički problem kojega moramo riješiti, ali nipošto poštetu građana po nijednom pitanju. Niti da smeće zagađuje okoliš niti da podignemo cijene u nedogled. - kazao je Market, zaključivši kroz šalu da je najbolje još da smeće vozimo u Ameriku".

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020