lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 02 Siječanj 2017 20:34

Taksijima je ipak diskretnije prevoziti organizirano birače

Piše:

Gotovo je neprimjetno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća voljom većine u vijećnici prošla odluka da se na dnevni red niti ne uvrsti prijedlog o davanju suglasnosti Libertasu Dubrovnik za nabavku 19 novih autobusa putem operativnog leasinga.

Odluka je to slična onoj koju je većina u Vijeću već odbila usvojiti na jednoj od prošlih sjednica. No, zato je ta ista većina na posljednjoj sjednici činila sve ne bi li prošla odluka kojom se ovlasti za utvrđivanje liste prvenstva za dodjelu dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza s Povjerenstva za autotaksi prebacuju na nadležni upravni odjel. Kako su taksisti koaliciji priljepci i HDZ-KLGB MK-DDS iznimno važni trebalo je ovlasti s povjerenstva prebaciti na upravni odjel kako bi sutra povjerenik, jer pročelnik nema pravo donošenja odluka, taksistima potpisao dozvole, odnosno odlučio koji će od njih moći voziti, a koji neće. Libertasovim autobusima ipak se ne mogu organizirano prevoziti birači na birališta, odnosno mogu, no to je ipak jednostavnije i diskretnije raditi taksi vozilima kako se to već radi od izbora do izbora.

Novi Libertasovi autobusi, 19 njih, još će dugo čekati da Vijeće donese odluku o njihovoj nabavci. Štoviše, odluku o kupnji novih autobusa donijet će novi saziv Gradskog vijeća i to najranije na kraju ljeta pa nije nemoguće da u sezoni gradskim prometnicama ponovno voze autobusi iz '80-tih godina bez klima uređaja na koje su se brojni građani već bunili tijekom ove godine.

Libertas je putem operativnog leasinga namjeravao kupiti 15 niskopodnih MAN-ova i 4 ISUZU autobusa, od čega dva za gradski, a dva za prigradski prijevoz.

Zahtjev za nabavku novih autobusa Libertas je Gradu dostavio 27. prosinca, ali većini u Vijeću nije niti palo na pamet ovu točku raspraviti već su je nonšalantno skinuli s dnevnoga reda. Da su je krenuli raspravljati vjerojatno bi diplili kako se odluka o nabavci novih autobusa ne može donijeti, a da prethodno nije usvojen proračun, iako nabavka autobusa s proračunom nema nikakve veze jer se operativni leasing ne smatra zaduženjem pa sukladno tome ne treba ni biti zaveden u proračunu.

Libertas je u 2015. poslovao pozitivno uz ostvarenu dobit od 3,3 milijuna kuna, a pozitivni trendovi poslovanja nastavljeni su i u 2016. godini. Izdvajanja iz proračuna Grada za Libertas posljednjih  su godina znatno smanjena. Tako su primjerice subvencije Grada za Libertas 2010. godine iznosile 31,1 milijun kuna, dok je ove godine Grad Libertas subvencionirao s 18,5 milijuna kuna.

Godinu na izmaku Libertas završava s otplaćenim operativnim leasingom za pet autobusa dok će u veljači 2017. godine biti otplaćena zadnja rata za preostalih deset autobusa, također nabavljenih putem operativnog leasinga.

Novih 19 autobusa Libertas bi stajalo 4,3 milijuna kuna s PDV-om na rok od 7 godina. Prosječna starost autobusa koji prometuju na području Grada Dubrovnika je 10 godina. Kupnjom novih autobusa i rashodovanjem  starih,  prosječna starost  autobusa u gradskom prijevozu iznosila bi 3,2 godine.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020