lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 02 Siječanj 2017 20:19

Nataša Gabričević: Briga o zbrinjavanju otpada je i na budućem povjereniku

Piše:

Nije opcija da Dubrovnik od travnja bude zatrpan otpadom, riječi su kojima je direktorica Čistoće Nataša Gabričević za portal Dubrovnikpress.hr prokomentirala mogućnost da dubrovački komunalni otpad ipak ne bude zbrinut u Gunji.

Naime, Grabovica se zatvara krajem travnja pa bi komunalni otpad trebao ići u 494 kilometra udaljenu Gunju. Odluka je prošla na dubrovačkom Gradskom vijeću. Za Grad Dubrovnik trošak je to od 15 milijuna kuna.

No, u Gunji nisu svi oduševljeni ovom idejom. Općinski načelnik Hrvoje Lucić (Bandićeva stranke rada i solidarnosti) vjeruje kako se radi o prilici koja se ne smije propustiti, oporba u Općinskom vijeću čini se i nije sklona ovoj opciji. Tako je predsjednik gunjanskog HDZ-a Boris Nikolić spominjao mogućnost referenduma, a na sjednicu Općinskog vijeća, koja je bizarno bila sazvana na Novu godinu, nitko nije došao. Dobro, uvijek tu postoji mogućnost internih političkih igrica budući da je teško vjerovati da bi netko odbio oko tri i pol i četiri milijuna kuna na godišnjoj razini koliko bi Gunji nakon svih troškova preostalo. Radi se o cifri koja je veća od tamošnjeg proračuna, koji iznosi svega 2,5 milijuna kuna.

No, opcija da se tu nešto izjalovi dakako postoji. Zbog toga u Čistoći razmišljaju i o drugim opcijama, a više o svemu rekla je Gabričević,

- Sutra ćemo imati objavu u svim vodećim hrvatskim tiskovinama. Dakle, radi se o javnom neobvezujućem pozivu uz koji želimo do zadnje deponije uvidjeti tko udovoljava uvjetima europskih direktiva i hrvatskih zakona. Kada istražimo sve te mogućnosti moći ćemo više reći, ali nije opcija da krajem travnja ne budemo znali gdje će otpad. - rekla je Gabričević.

- Mi ovdje imamo i specifičnu situaciju s proračunom. Kad povjerenik bude imenovan ili imenovana, morat će se uključiti u cijelu priču jer se i za tu svrhu mora osigurati dio sredstava. Dakle, sad čekamo imenovanje povjerenika. Ali, nije tu jedini problem deponija, ima tu dakako i drugih faktora. - zaključila je direktorica Čistoće Nataša Gabričević

 

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020