Srijeda, 26 Siječanj 2022 20:55

Investitor sumnjiv vijećnicima i gradskoj upravi, povučene izmjene UPU -a u Zatonu Malom

Piše:

Na prijedlog više vijećnika gradonačelnik Mato Franković povukao je Prijedlog odluke o izradi UPU -a Zaton Mali I na predjelu Bunica. Resorni pročelnik Božo Benić uvodno je kazao kako je prema Prostornom planu to područje mješovite namijene na kojem zgrade, ovisno o vrsti terena, mogu biti visoke sedam do devet metara. Istaknuo je kako taj plan stanovnici iščekuju već deset godina. No, vijećnici su bili drukčijeg stava.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je njemu važno tko UPU najviše želi te je dodao da su to stanovnici Zatona koji nisu mogli graditi na svojoj djedovini. Istaknuo je kako je prijedlog izrade UPU -a razmišljao povući s dnevnoga reda radi informacija o investitoru iz Estonije koji navodno ima problema sa zakonom te dodao kako je razmišljao bi li skidanje točke s dnevnoga reda bilo korektno prema stanovnicima.

- Postavit će se pitanje zašto izradu UPU -a financira ovaj čovjek. Možemo li to financirati, a onda bi se postavilo pitanje zašto to Grad financira. - kazao je Franković.

Vijećnik Đuro Capor (SJG) pitao je zašto su pokrenute izmijene GUP -a kad se ovim UPU -om u prostoru opet rade iste greške.

- Mi sada idemo temeljem prostorno - planske dokumentacije koja ne valja rješavati Zaton. Na raspravi 2011. poljoprivredno zemljište je prenamijenjeno u građevinsko s čime stanovnici nisu suglasni. Nisu bili suglasni ni sa cestom za koju su smatrali da im narušava kvalitetu života. Ako ne valja podloga, ako je investitor imao problema sa zakonom, zašto mislimo da će Plan biti povoljan na mještane Zatona? - pitao je Capor i predložio da se točka skine s dnevnoga reda.

Capor je istaknuo kako stanovnici Zatona na javnoj raspravi 2011. nisu tražili da se njihovo poljoprivredno zemljište prenamijeni.

- Gradonačelnik je kazao da se u izradu ide zbog mještana. Zašto to onda Grad nije mogao pokrenuti ili pak mjesni odbor? Ovako to radi investitor koji ima dvojbenu prošlost. HANSA nekretnine su poslale pismo namjere prije tri godine. Nismo imali prilike vidjeti to pismo. - kazao je Capor.

Gradonačelnik Franković prijedlog o izradi UPU -a Zaton Mali I na predjelu Bunica ipak je odlučio skinuti s dnevnoga reda sjednice.

- Drago mi je da se razvila žustra rasprava. Ne želim da se stvori sumnja da se pogoduje investitoru koji ima pet tisuća kvadrata. Vidim da postoje zadrške kod vijećnika i ne mislim da će se išta dogoditi ako se točka povuče i stavi se na iduće Vijeće. Stanovnike Zatona pozivam da se i putem mjesnog odbora uključe u postupak. Ovo radimo za građane. Povlačim točku s dnevnog reda. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019