Srijeda, 03 Ožujak 2021 20:07

Hoćemo li dočekati kruzere ove godine?

Piše:

Dok je hrvatska Vlada nedavno ukinula zabranu uplovljavanja kruzera u svoje teritorijalne vode, jedna od vodećih cruise kompanija Royal Carribbean za svibanj najavljuje prvo putovanje svog novog broda. No, dubrovačka Luka nije na popisu onih kojih će se ticati taj novi Royalov kruzer. Uplovljavanje kruzera željno se iščekuje i u Dubrovniku, ali u grad u kojem se koronavirus nekontrolirano širi teško da će itko uploviti.

Još je nedavno dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavljivao kako će dubrovačka luka i u koroni biti homeport kruzeru američkog Vikinga, kompanije koja je navodno uvjete ukrcaja putnika i plovidbe kruzera prilagodila korona uvjetima, odnosno na svojim će brodovima prije ukrcaja testirati putnike čiji je broj ograničen, a od vlasti u Dubrovniku tražili su da zadovolje uvjete koje je pred njih u pandemiji stavila ova kompanija, od prihvata putnika u Zračnoj luci do njihova transfera na kruzer.

Uplovljavanje jednog kruzera iz Lučke uprave Dubrovnik najavljivali su čak i za ožujak. Ipak, jasno je da taj kruzer kao niti bilo koji drugi nije trebao, a niti će tako skoro uploviti, odnosno sigurno neće uploviti dok je Dubrovnik u crvenoj zoni. Dok smo obojani u crveno neće stizati niti obični turisti.

Dok se u Dubrovniku donose strože mjere čiju provedbu nitko ne nadzire te istovremeno iščekuje turistička sezona, koje, dok se svi skupa ponašamo neodgovorno, neće biti, naša konkurencija koja se uspješno nosi s koronom može očekivati sezonu, a kako stvari stoje i kruzere koji će ploviti.

Royal Carribbeanov Odyssey of the Sea nije samo novi kruzer te kompanije, već je i službeno prvi brod na koji će se moći ukrcati samo cijepljene osobe starije od 16 godina, od posade do putnika.

Na svoje će prvo putovanje već u svibnju, donosi Travel Weekly, krenuti iz izraelske Haife, što nije slučajno. Naime, Izrael je država koja je dosad cijepila polovicu svog stanovništva. Da će Izraelci biti prvi koji će se na taj kruzer ukrcati potvrdio je nedavno i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Iz Haife, Odysses of the Seas plovidbu će nastaviti prema Rhodosu, Santoriniju, Mykonosu, Ateni te ciparskom Limassolu.

Prodaja karata najavljena je za 9. travnja, a na brodu će biti osigurane zdravstvene i sigurnosne mjere. Predsjednik Royalove uprave Richard Fain najavljuje kako će cijepiti sve svoje zaposlenike, ali i zaposlenike sestrinskih tvrki Celebrity Cruises i Silverseas Cruises.
Kruzeri Royal Carribbeana, osim što dovode putnike visoke platežne moći, redovito su prije uplovljavali u Dubrovnik. Hoće li ga ove godine, ukoliko zaplove, izbjegavati, ne samo oni nego i brodovi ostalih kompanija? Hoćemo li turista koji se toliko priželjkuju i o čijem dolasku zapravo ovismo, uopće imati, ne ovisi samo o nama samima. Ovisi to uvelike i o onima koji nalažu mjere i preporuke pred čijim kršenjem redovito zatvaraju oči dok virus uzima svoj danas.

Dubrovnik je naime donedavno po broju zaraženih bio među najboljima. Dubrovačko - neretvanska i Istarska županija godinu dana odolijevali su većem širenju korone, ali zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, kao i onih koji odlučuju kad će se neke mjere pooštriti ili olabaviti, danima smo već najgori u državi, a prema broju zaraženih koji se posljednjih 15 dana ne smanjuje nije teško izračunati kako se toliko iščekivana sezona možda neće ni dogoditi. Jer ni oni cijepljeni neće ljetovati tamo gdje je masa oko njih bolesna.