Nedjelja, 29 Siječanj 2023 15:41

Hoće li biti žalbi i tužbi zbog posebnog režima prometa u kontaktnoj zoni Grada?

Piše:
Hoće li biti žalbi i tužbi zbog posebnog režima prometa u kontaktnoj zoni Grada? Foto: dpp/arhiva

Nacrt prijedloga prometnog rješenja u zoni posebnog prometnog režima ovog je tjedna trebao stići u gradsku upravu. Dokument je to koji će biti upućen i na e-savjetovanje, a nakon što ga u ožujku usvoji Gradsko vijeće, zona posebnog prometnog režima profunkcionirat će i u praksi, najavljuje gradonačelnik Mato Franković.

- Već bismo idući tjedan mogli pozvati sve zainteresirane grupacije taksista na uvid u nacrt, ali i da iznesu svoje primjedbe i prijedloge na taj dokument. Nadam se da ćemo ga primjenjivati u ovoj godini, a ne vjerujem da će to biti konačno rješenje jer će se sigurno pokazati cijeli niz problema u provedbi i to je dokument koji ćemo, sasvim sigurno, kad započne prometovanje u zoni posebnog prometnog režima morati mijenjati i osvježavati. - rekao je gradonačelnik Franković.

- Grad Dubrovnik je inače prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja uvodi takav sustav i to nije ni malo jednostavno jer se primjerice, mora detektirati koji gospodarstvenici, kad i na koji način mogu prometovati. Moramo građanima i posjetiteljima omogućiti normalno prometovanje, a istovremeno voditi računa o smanjenju broja vozila i uz sve to treba smanjiti bilo kakvu mogućnost diskriminacije jer bi automatski mogla uložiti žalbu neka pravna ili fizička osoba ili bi morala postupati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ili Europska komisija. - istaknuo je Franković te dodao kako oko povijesne jezgre treba izmijeniti i prometnu signalizaciju.

- Do sezone ćemo postaviti portale i znakove upozorenja. Sve će to do sezone biti napravljeno. Kad obavimo razgovor s gospodarstvenicima i taksi udruženjima, kad odluka prođe kroz e-savjetovanje, vjerujem da će se prijedlog o prometovanju u zoni posebnog prometnog režima na Gradskom vijeću raspraviti i usvojiti u ožujku. Takav je plan i vjerujem da ćemo stići zadane rokove. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.