Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Veljača 2021 13:53

Gradonačelnik Franković o kritikama na model „Dubrovačke stanogradnje”: Nije zaprimljen niti jedan amandman

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na svom FB profilu osvrnuo se na kritike koje su upućene na prijedlog odluke koji će se naći na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a tiče se najma i u konačnici prodaje gradskih stanova po modelu tzv. Dubrovačke stanogradnje. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na svom FB profilu osvrnuo se na kritike koje su upućene na prijedlog odluke koji će se naći na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a tiče se najma i u konačnici prodaje gradskih stanova po modelu tzv. Dubrovačke stanogradnje. 

Naime, glavna zamjerka je to što je u prijedlog uvrštena odredba kako bi oni koji apliciraju na gradske stanove trebali imati podstanarski ugovor najmanje unazad godinu dana. Kritika se odnosi na to da mnogi Dubrovčani žive s roditeljima i nemaju podstanarski status, a pri tome im uvjeti stanovanja nisu dobri, odnosno nije svejedno živi li netko s roditeljima u stanu od 60 kvadrata ili u kući od 200 kvadrata, kao i na to da mnogi stanodavci jednostavno ne potpisuju ugovore.

U jutrošnjem priopćenju Srđ je Grad ističe kako stanove uopće ne treba ni prodavati već isključivo davati u najam. 

„Posljednjih par dana dio političkih stranaka iskazuje nezadovoljstvo na prijedlog odluke vezano za „Dubrovačku stanogradnju”. Ovim putem jasno želim istaknuti kako smatram da navedena odluka treba dobiti politički konsenzus u Gradskom vijeću. Naime, nacrt Odluke već je bio na Gradskom vijeću te je kao takav prošao raspravu vijećnika. Uz navedeno provedeno je javno savjetovanje te su održana dva radna sastanka na koja su pozivani predstavnici klubova vijećnika. Svi prijedlozi koji su bili usmjereni ka poboljšanju odluke povjerenstvo je razmotrilo, prihvatilo te implementiralo u samu odluku.” - naveo je pak gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Franković dalje piše:„Prijedlog koji nije prihvaćen, budući nije u skladu s modelom koji se razrađuje ovom odlukom jest prijedlog da model „Dubrovačke stanogradnje” ne bude model stjecanja nekretnine nakon 10 godina već bi se prema navedenom prijedlogu isti provodio isključivo kao trajni najam stanova. U svim raspravama koje su se vodile kao i na kasnije održanim sastancima sudjelovale su sve političke stranke osim jedne, a to je HNS.”

„Grad Dubrovnik je zaprimio i dopis pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koja u istom daje pojašnjenje i prijedlog poboljšanja odredbi odluke, a koje se odnose na osobe s invaliditetom. Grad je iste prihvatio te ih i implementirao u prijedlog Odluke, a o čemu je i obavijestio Pravobraniteljicu. Do današnjeg dana nije zaprimljen niti jedan amandman na samu Odluku, a kojim bi se predložile izmjene ili dopune odredbi u cilju poboljšanja same odluke.” - navodi gradonačelnik Dubrovnika.

Nadalje Franković piše kako zna „da je vrijeme predizborne kampanje te kako se žele steći određeni politički bodovi”. 
„No smatram kako oni nikako ne bi smjeli biti temeljeni na ovoj iznimno važnoj temi za sve naše sugrađane. Također, smatram kako je ne sudjelovanje u radu prilikom izrade odluke, a kasnije kritiziranje same odluke licemjerno. Cilj je da ova odluka bude pravična i najvažnije dijametralno suprotna posljednjem POS modelu kojeg smo vidjeli u Gradu, a putem kojeg je određeni broj naših sugrađana iskoristio priliku te stekao još jednu nekretninu, dok su brojni sugrađani koji nemaju riješeno stambeno pitanje ostali zakinuti. Kao predlagatelj navedene odluke, sutra na Gradskom vijeću i dalje ću inzistirati na konstruktivnoj raspravi samo s jednim ciljem, a to je što pravičnija odluka.” - napisao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

dm