Nedjelja, 05 Prosinac 2021 21:13

Gradonačelnik Franković čestitao Dan dubrovačkih branitelja

Uz Dan dubrovačkih branitelja i obilježavanje 30. godišnjice herojske obrane Grada, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je prigodnu čestitku dubrovačkim braniteljima i njihovim obiteljima. Tekst čestitke donosimo u nastavku:
 
Poštovani dubrovački branitelji, na ovaj dan, kada obilježavamo Vaš dan i Vašu veliku ulogu u obrani ovog Grada, miješaju se osjećaji tuge i ponosa. Tuge, jer je tog 6. prosinca 1991. bio jedan od najtežih dana agresije na ovaj Grad u Domovinskom ratu, a ponosa jer ste Ga obranili dajući sebe na dlanu.
 
Prošlo je sada već 30 godina od tog kobnog dana, tog Svetog Nikole koji će svoj tadašnjoj djeci ovoga Grada, nažalost, značiti i nešto drugo, nešto što ni jednom djetetu ne bi trebao značiti. Dio Vas, dubrovačkih branitelja, i sami ste tada bili djeca, dio Vas imao je djecu koja su Vas čekala da se vratite i sa strepnjom osluškivala svaku granatu i svaku vijest koja je stizala s naših položaja.
 
Vi ste se vratili svojim obiteljima, svojoj djeci, no dio branitelja nikada nije stigao u topli zagrljaj najmilijih. Njih se danas s posebnim pijetetom prisjećamo. Vaše „braće po oružju“, koji su svoje živote utkali u slobodnu Hrvatsku i koje ne zaboravljamo.
 
Svim braniteljima Dubrovnika, onima koji su danas ovdje i onima koji više nisu s nama, upućujem posebnu zahvalu ove godine kada obilježavamo 30. obljetnicu herojske obrane Grada. Hvala Vam što ste tada bili dovoljno hrabri i imali čisto srce za obranu svog doma i Domovine.
 
Vječna Vam hvala u ime Grada Dubrovnika,
gradonačelnik Mato Franković