Subota, 18 Ožujak 2023 12:21

Grad Dubrovnik više će novca izdvojiti za nižerazredni nogometni klub nego za prvakinje Hrvatske?!

Piše:
Prvakinje Hrvatske košarkašice Raguse Prvakinje Hrvatske košarkašice Raguse Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nogometni klub Gruški omladinski športski klub Dubrovnik 1919 ili kako li se već taj hibrid klub zove, prema prijedlogu Programa javnih potreba u sportu Grada Dubrovnika za 2023. godinu, trebao bi dobiti 108.076 eura. Riječ je inače o nogometnom klubu koji se natječe u, kako se to danas zove, 3. Nogometnoj ligi Jug. Ona je treća samo zahvaljujući preimenovanju 1. Hrvatske nogometne lige u Supersport HNL. Zapravo GOŠK Dubrovnik 1919 natječe se u četvrtom razredu hrvatskog nogometa, tek rang većem od Županijske nogometne lige u kojoj igraju npr. Sokol iz Dubravke ili Croatia iz Gabrila.

Grad Dubrovnik klubove je kategorizirao u četiri razreda kvalitete, u prvoj, koja nosi pridjev vrhunskog sporta, samo je Vaterpolo klub Jug, odnosno jedan od njih tri ili koliko ih već ima, no ta sprdačina s nekoliko „Jugova” druga je pak priča.

NK GOŠK Dubrovnik 1919 svrstan je u drugu kategoriju pod „kvalitetni sport”. Dakle, klub koji se natječe u četvrtoj ligi prema klasifikaciji Grada Dubrovnika je – kvalitetan klub. Kvalitetan bi barem djelomice trebalo označavati i uspješan, a taj klub, zvat ćemo ga GOŠK, otpadne zaboga ruka dok mu se napiše puno ime Nogometni klub Gruški omladinski športski klub Dubrovnik tisuću i devet stotina i devetnaest, nalazi se u toj trećoj, koja je zapravo četvrta liga na desetom mjestu od 16 klubova koliko ih se tamo natječe.

U istoj toj drugoj kategoriji, gdje i GOŠK, nalaze se i klubovi poput Ženskog odbojkaškog kluba Dubrovnik, koji je u drugom rangu nacionalnog natjecanja, Košarkaški klub Dubrovnik, koji gazi prema Premijer ligi, Malonogometni klub Square, koji je vodeća momčad nacionalnog prvenstva i aktualne prvakinje Hrvatske Ženski košarkaški klub Ragusa. Tu je još, u tom drugom rangu i, vjerovali ili ne, Rukometni klub hrvatske mladeži Dubrovnik, inače danas trećeligaš. RKHM Dubrovnik doduše nije uopće predviđen za dodjelu sredstava iz javnosti manje - više poznatih razloga, ali nije sasvim jasno zašto je još uvijek naveden u drugu, odnosno kategoriju kvalitetnog sporta, kao što nije jasno ni zašto ŽKK Ragusa i MNK Square nisu i prvoj, kategoriji vrhunskog sporta. No, o tom potom, možda nekom drugom prilikom o apsurdima pri klasifikacijama, jer ovdje sad govorimo o – novcu.

Ne, zapravo nije puno 108 tisuća i sitniš eura izdvojiti za jedan nogometni klub, iako će s druge strane npr. Jadran Luka Ploče od svog grada dobiti duplo manje sredstava od GOŠK-a, a vodeća je momčad treće nogometne lige (službeno zvane drugom). Nije dakle problem koliko će dobiti GOŠK, odnosno ne bi bio problem da su sredstva pravedno raspoređena, a ne da je za GOŠK kao četvrtligaša predviđeno više sredstava nego za prvakinje Hrvatske ŽKK Ragusu (101.692 eura), vodeću momčad Supersport 1. HMNL Square (72.944 eura), KK Dubrovnik (89.867 eura) koji ide k Premijer ligi i odbojkašice koje plutaju drugoligaškim vodama (79.514 eura).

Dakle, za nižerazredni klub za koji valjda barem polovica građana ne zna niti u kojoj se ligi natječe, Grad Dubrovnik, prema Prijedlogu javnih potreba u sportu, dat će više novca nego, one su najbolji primjer, košarkaškim prvakinjama Hrvatske! Pa ne može to tako! Ili ipak može... Saznat ćemo u utorak na sjednici Gradskog vijeća, možda tko što pametno o ovom i reče, iako je problem financiranja sporta i klasifikacije sportaša u Gradu Dubrovniku puno dublji i ovdje spomenuti primjer je tek vrh sante leda problema koji leže ispod površine. Prijedlog je inače sastavio Dubrovački savez sportova.