Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 15:43

Grad Dubrovnik oslobodio je ugostitelje 50 milijuna davanja, istaknuo je gradonačelnik Franković na otvaranju 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

Grad Dubrovnik oslobodio je ugostitelje 50 milijuna davanja, istaknuo je gradonačelnik Franković na otvaranju 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Foto: DNŽ

Dubrovnik je domaćin 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Riječ je o tradicionalno najbrojnijem stručnom skupu ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske. Cilj tog godišnjeg okupljanja je iznošenje i zastupanje problematike sektora te iznalaženje prijedloga za poboljšanje.

- Trebalo je dosta znanja i žilavosti za opstanak u izazovnim vremenima koja su iza nas i zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na mjerama zahvaljujući kojima su poslodavci lakše prevladali Covid -19 krizu. Pokazali smo da se možemo nositi s najvećim krizama, no pred nama su već novi izazovi – inflacija, povećanje ulaznih troškova i cijena energenata ali vjerujem da ćemo naći načina i kako to riješiti. Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu je projekt kojim mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji želimo donijeti novi zamah u toj djelatnosti jer unutar tog projekta surađujemo s ponajboljim svjetskim kulinarskim centrom iz Baskije. Vjerujem da ćemo realizacijom tog projekta stvoriti platformu za nova saznanja i to je naš doprinos u traženju rješenja problema kvalitetnih kadrova koji su nužni kako bi naši ugostitelji zadržali kvalitetu u svojim objektima. – kazao je župan Nikola Dobroslavić na otvaranju.

Ističući važnost rada ugostitelja za Dubrovnik, predvodnika održivog turizma u Hrvatskoj, podsjetio je kako je Grad u vremenu pandemije pomogao rad ugostitelja oslobađajući ih od davanja vrijednih 50 milijuna kuna.
 
- Iako je Dubrovnik bio gospodarski najpogođeniji grad u Hrvatskoj, iako smo izgubili 450 milijuna kuna planiranih proračunskih sredstava, odrekli smo se tog prihoda kako bi ugostitelji mogli opstati i danas biti spremni za oporavak. - kazao je gradonačelnik Franković, ističući potrebu daljnjeg napredovanja i usavršavanja struke.

dpp