Petak, 29 Siječanj 2021 14:33

Franković vs Laus centar

„Građevinski investitor uključuje se u predizbornu kampanju? Dragi sugrađani, nakon što je Gradsko vijeće donijelo odluku temeljem odredbi čl. 62. st.1 i čl. 132 Zakona o komunalnom gospodarstvu, a sukladno kojoj ćemo uknjižiti pješačku stazu koja je to već u naravi 70 godina danas se, još jednom oglasio investitor kako Gradsko vijeće nije u pravu. Međutim, u cijelom tom priopćenju investitora skrenuo bih vam pažnju na sami kraj priopćenja u kojem stoji: " Cjelokupna dramaturgija događaja daje naslutiti da će ovo biti jedna vrlo aktivna predizborna kampanja". E, sad ovo možemo tumačiti dvojako na način da nam investitor poručuje kako će u ovoj kampanji vrlo aktivno sudjelovati podupirući nekog od kandidata ili je možda poruka maknite se i ne smetajte jer bi ovo mogla biti jedna vrlo aktivna predizborna kampanja... Zaključak izvucite sami...” - objavio je jučer na svom Facebook profilu gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a danas su iz tvrtke Laus centar reagirali na tu njegovu objavu svojim priopćenjem.

Naime, radi se o zemljištu između ulica Put od Republike i dr. Ante Starčevića, odnosno stazi koju je nedavno Gradsko vijeće proglasilo javnim dobrom.

„Nepovredivost prava vlasništva jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Zašto gradonačenik sad bespravno svojata privatno vlasništvo tvrtke Laus centar d.o.o.?” - ističu danas iz tvrtke Laus centar čije priopćenje prenosimo u nastavku:

„Slijedom jučerašnje objave na FB društvenoj stranici gradonačelnika Mata Frankovića u kojoj ponovno ističe nezakonito postupanje s ciljem uzurpiranja imovine u vlasništvu tvrtke Laus Centar d.o.o. koja se odnosi na kat. čestice 514/1, 514/2 i 517/2 k.o. Gruž, pozivajući se na Zakon o komunalnom gospodarstvu želimo istaknuti slijedeće važne činjenice:

Gradonačelnik se u svojim izjavama često poziva na važeći Zakon o komunalnom gospodarstvu. Prema čl. 131 navedenog zakona Grad Dubrovnik morao je ustrojiti evidenciju komunalne infrastrukture u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 04.08.2019.g. Isto nije napravio za kat. čestice 514/1, 514/2 i 517/2 k.o. Gruž, jer na navedenim česticama ne postoji komunalna infrastruktura.

Stoga se pitamo, zašto gradonačelnik sad bespravno svojata privatno vlaštvo tvrke Laus Centar d.o.o ili se pak to sjetio učiniti u predizborno vrijeme kako bi investitora bojkotirao u izvođenju projekta sukladno važećem GUPu.

Inače, gradonačelnik je propustio iskomentirati službene dokumente Grada Dubrovnika, koji neosporno potvrđuju da i sam Grad Dubrovnik priznaje vlasništvo kat čestice 514/1, 514/2 i 517/2 k.o. Gruž, kao imovinu tvrtke Laus Centar d.o.o. samo nekoliko mjeseci prije pokušaja otuđivanja iste. Propustio je pojasniti što je protuzakonito u odnosu na radove koje investitor izvodi na svom zemljištu.

Gradonačenik je zaboravio i javno imenovati građevinske investitore koji ga više godina ucjenjuju, pritišću i mašu s nemoralnim ponudama.

Nevještim spinom o uključivanju investitora u predizbornu političku kampanju gradonačelnik pokušava skrenuti pozornost javnosti s ozbiljnih problema, pokušaja nezakonitih radnji i uzurpaciji privatne imovine.

Tvrtka Laus Centar d.o.o ne sudjeluje, niti će sudjelovati u političkim kampanjama, niti će podupirati bilo kojeg kandidata, no, štitit će svoju imovinu od političara i poduzeti sve zakonom dopuštene pravne radnje u cilju osporavanja bespravnog postupanja gradonačelnika.” - pišu iz tvrtke Laus centar.

dpp