Četvrtak, 24 Studeni 2022 16:39

Franković u Zadru na panel raspravi „Upravljanje imovinom”

Piše:
Panel rasprava na temu Upravljanje imovinom. Panel rasprava na temu Upravljanje imovinom. Foto: Grad Dubrovnik

U sklopu 14. po redu godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati, gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u panel raspravi na temu Upravljanje imovinom. U sklopu 14. po redu godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati, gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u panel raspravi na temu Upravljanje imovinom. 


U svom izlaganju Franković se posebno osvrnuo na članak 77. Zakona o naknadi prema kojem Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva na imovini koja je predmet naknade. Naime, Grad Dubrovnik je uputio konkretan prijedlog izmjena i dopuna predmetnog Zakona, a koji se odnosi na dopunu čl. 77 na način da se uvodi iznimka od stjecanja prava vlasništva od strane RH u slučaju kada se radi o imovini koja jedinici lokalne samouprave služi u svrhu obavljanja poslova od lokalnog značaja, a kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana.


- Jedinice lokalne samouprave su dio javne uprave koja je najbliža građanima i koje najneposrednije provode volju i rješava probleme s kojima se građani susreću. Upravo zbog toga je i upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave izuzetno važno jer su ta imovina i koristi od nje poluge da se svi problemi adekvatno i u pravoj mjeri riješe. -  kazao je Franković.

Kao primjer proaktivnog i efikasnog djelovanja Grada Dubrovnika prema imovini , Franković je istaknuo Vilu Čingriju koju je Grad 2018. kupio od Republike Hrvatske za 17, 5 milijuna kuna, a koja u suradnji s Dubrovačko- neretvanskom županijom, financirana europskim sredstvima, postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera.

Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika, koji se održava od 23. do 25. studenoga u Zadru, i ove godine je okupio dionike čija je suradnja presudna za razvoj i napredak lokalnih zajednica - gradonačelnike, poduzetnike te predstavnike Vlade. 

Glavne teme susreta su upravljanje imovinom, participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova, e-mobilnost u javnom gradskom prometu, energetski izazovi i klimatske promjene te gospodarenje otpadom.


Uz gradonačelnika Frankovića kao panelisti na navedenu temu sudjelovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te direktor prodaje HPB-a Dominik Živanović.

 

dpp