Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023 11:33

Franković o natječaju za Dubravku: Onaj koji nema pametnijeg posla kad ja rečem dobro jutro, taj će na FB-u napisati da sam falio

Piše:
Restoran Dubravka na Brsaljama Restoran Dubravka na Brsaljama Foto: dpp

Nakon što je natječaj za dodjelu za restoran Dubravku završen, vijećnik Đuro Capor (SJG) pitao je gradonačelnika Mata Frankovića na koji način je prihvaćena ponuda jedinog ponuditelja, odnosno kako je ponuda tvrtke Nautika Eriha Kolaka na kraju bila valjana, iako je sam ponuditelj, istaknuo je Capor, sumnjao u uvjete natječaja.

Istaknuvši kako je prošli tjedan bio zanimljiv, gradonačelnik Franković kazao je kako mu davno nije bilo zabavnije.

- Smijao sam se i gledao tko govori da se pojavila sumnja te tko je, zbog čega i s kojim pobudama sumnjao. Tko je taj koji mjeri opravdanost i neopravdanost sumnje. U vašoj opravdanoj sumnji bili ste uvjereni da netko nema uvjeta i da se nekog namjerno želi eliminirati. Taj vaš kružok je čak pronašao tko će biti taj kojemu se štima natječaj. - rekao je Franković te se osvrnuo na uvjete netom okončanog natječaja.

- Sukladno ugovoru iz 2007. postojeći zakupac je imao pravo prvokupa, ali to niste iščitali u natječaju, ali ste isticali da nešto krivo radimo. - kazao je Franković te dodao kako se prihod od najma za UTD Ragusu nakon natječaja znatno povećao.

- Niste rekli da je UTD Ragusa dosad imala najam od 10.000 eura, a sad 41.000 mjesečno pa je top bilo godišnje oko 120.000 eura, a sad će biti 480.000 eura plus PDV, dakle skoro pola milijuna eura najma godišnje, ali onaj koji nema pametnijeg posla kad ja rečem dobro jutro, taj će na Facebooku napisati da sam falio, da nije jutro nego dan. Natječaj je bio transparentan, pošten i korektan. - kazao je Franković.

- Za voditi objekt poput Dubravke treba imati oko 80 zaposlenih što generira godišnji trošak od 10 milijuna kuna i zato ne možemo za takve prostore imati natječaje koji su otvoreni za svakoga. Bilo je važno osigurati uredan financijski tijek jer najmom od Dubravke će se vraćati značajan dio kredita za TUP i važno je da je u Dubravci uredan platiša. - kazao je Franković.

Istaknuo je kako ga je iznenadila reakcija tvrtke Nautika iz koje su u priopćenju za javnost naveli kako bi natječaj za zakup restorana Dubravka bilo najbolje ponoviti.

- Iskreno, iznenadio sam se reakcijom zakupca. Iznenadio sam se jer je isti taj koji je pozivao na novi natječaj, prije toga dva mjeseca preko odvjetnika slao pisma da ne treba biti natječaj jer je smatrao da mu ugovor koji je potpisao omogućuje automatsko pravo prvenstva i to tada jest bilo tako, ali se zakon promijenio i bili smo obvezni provesti javni natječaj uz poštivanje ugovorne klauzule prvenstva prvozakupa. Možda je čovjek mislio da ga netko želi prevariti. Nitko nikoga nije želio prevariti, posebno ne zakupca koji je bio korektan i s njim nikad nije bilo problema. - rekao je Franković.

Dodao je kako kako je natječajnu dokumentaciju provjerilo jedno revizorsko društvo.

- Znali smo da će nas netko dobronamjeran prijaviti USKOK-u pa je jedna revizorska kuća provjerila ispravnost dokumentacije i nema nikakvih problema. - kazao je Franković.