Utorak, 27 Rujan 2022 19:58

Franković: Niti jedna zgrada u Gružu neće visinom biti veća od postojećih poput Grawea, Atlantske plovidbe...

Piše:
Buduće zgarde neće nadvisiti postojeće, kaže gradonačelnik Franković Buduće zgarde neće nadvisiti postojeće, kaže gradonačelnik Franković Foto: dpp

Da je Bog dao pa da se u Radeljeviću prije deset godina izgradio trgovački centar, ali nije i danas je tamo stanje očajno, tako je gradonačelnik Mato Franković komentirao pripremne radove koje na prostoru Radeljevića u posljednje vrijeme izvodi vlasnik tamošnjih parcela Lovorko Milošević. Franković je istaknuo kako će se s Miloševićem pokušati dogovoriti da se građanima do početka realizacije projekta dozvoli parkiranje na tom prostoru, a ne samo do studenoga kako je se s Miloševićem dogovorio Sanitat.

Kad je u pitanju visina zgrada koje na prostoru Radeljevića i Remize planira Milošević, Franković je istaknuo kako je ona izmjenama GUP - a smanjena.

- Prema GUP - u ta zona nije problematična po pitanju visoke gradnje, ali je stav da nijedna zgrada na tom području ne smije biti veća od postojećih koje su orijentir. Dakle, Robna kuća Minčeta, zgrada Grawea, Atlantske plovidbe i OTP banke, one su sve otprilike iste visine i stav je da prilikom izrade posebnih izmjena GUP-a tu zonu treba osigurati na način da ostale zgrade nove gradnje ne prelaze razinu pethodno realiziranih gradnji. - rekao je Franković.

- Prijašnjim izmjenama GUP - a zgrade su trebale biti visoke 30, 40 metara, baš visoke zgrade, ali nije to izgledalo ružno već kao neki urbani down town centar, ali od takve se gradnje odustalo. - kazao je Franković te istaknuo kako je dobro da je zemljište Radeljevića i remize kupio isti investitor, odnosno Lovorko Milošević.

- To je dobro za grad jer vjerujem da će u konačnici ta dva zemljišta postati kompaktibilna jer ona imaju svoj nekakvi prirodni sliv. Također je dobro za grad i građane da se po GUP - u u zoni moraju realizirati javne garaže, na lokaciji remize garaža s 200 mjesta i na zoni Radeljević puno veća javna garaža, što će značiti da će u budućnosti značajan broj naših sugrađana moći parkirati. - najavio je Franković.

No, kad je u pitanju trenutna mogućnost parkiranja u zoni Radeljević, Franković je kazao kako je s Lovorkom Miloševićem produžetak ugovora za parking dogovoren do studenoga. Naglasio je kako vjeruje da će uspjeti postići dogovor za produžetak tog ugovora do početka realizacije projekta.

- Činjenica je da će za samu realizaciju projekta Radeljevića trebati čekati još najmanje dvije godine i vjerujem da se u okviru toga još može dogoditi da nam Lovorko Milošević dopusti da naši sugrađani i dalje tamo parkiraju. - kazao je Franković.

I dok je staru zgradu u krugu remize srušio, Franković kaže kako Milošević ima drukčije planove sa starim zgradama u krugu Radeljevića.

- Obavijestio nas je da ima namjeru obnoviti sve one povijesne građevine u krugu Radeljevića, urediti ih i staviti u funkciju i nadam se da to neće onemogućiti zonu parkiranja i da ćemo uspjeti postići ovo suglasje da iza studenoga ostane parking za sugrađane. - rekao je Franković.

Odgovorio je i na prozivke oporbe kako pogoduje Miloševiću.

- Lovorko Milošević svaki put kad dolazi kod nas na službene sastanke vječito govori kako mu je grad neprijatelj... Pa sad... Oporbi sam ja prijatelj. Milošević je prije sedam osam godina kupio remizu i otad do danas se ništa nije promijenilo, da je želio mogao je realizirati zgradu prema urbanističko - arhitektonskom natječaju koja je za jedan i pol puta veća od one koju sad može realizirati, toliko o tome da mu pogudujemo. Druga stvar, Milošević je kupio i zemljište pokraj Tommya. To je zemljište s građevinskom dozvolom i tu je zgradu mogao realizirati, ali nije jer je želio objediniti parcelu, da to sve izgleda suvislo, tako da se ne bi baš složio da pogodujem bilo kome. Inače, ja nisam tog faha, ali na oporbi je da kritizira i to je dobrodošlo jer to mene čini boljim. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.