Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 14:03

Franković nakon izbora: Jedini smo koji možemo formirati većinu, a Vlahušiću su birači poslali jasnu poruku

Piše:

Nakon što je u prvom izbornom krugu osvojio 7 301 glas birača, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković kazao je na konferenciji za novinare kako u drugi krug ide smireno i polako s ciljem da ostvari što je obećao.

Prokomentirao je i rezultat koji je ostvarila HDZ-ova lista za Gradsko vijeće, a koji je lošiji nego na izborima 2017. Istaknuo je kako su na netom završenim izborima birači bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću poslali jasnu poruku.

- Ostvarili smo pobjedu na 99 posto biračkih mjesta u Gradu Dubrovniku, kako za gradonačelnika, tako i za Gradsko vijeće. Idemo u drugi krug smireno. Važna je stabilnost Gradskog vijeća. Imamo veliki koalicijski potencijal i jedina smo stranka koja može formirati Gradsko vijeće. - kazao je Franković.

- Predano ću služiti Gradu u iduće četiri godine, bez političkih kompromisa i trgovanja. Možemo razgovarati jedino ako je interes Grada na prvom mjestu. Za mene politički kompromisi ne postoje. U drugom krugu idemo po pobjedu, a nakon toga idemo na slaganje Gradskog vijeća. - rekao je Franković.

Osvrnuo se na izborni rezultat Andra Vlahušića, s kojim se ipak neće sučeliti u drugom krugu.

- Najveću poruku birači su poslali Andru Vlahušiću. Ipak nije nebitno kad se netko ogriješi o poziciju gradonačelnika. Vlahušić je dobio najveću političku lekciju. - kazao je Franković.

Iako je lista HDZ-a osvojila nešto manje glasova nego na izborima prije četiri godine, Franković je istaknuo kako rezultat ne bi bio puno bolji da je on nosio listu.

- Kad analiziramo izborne rezultate iz prošlosti, broj glasova koje je osvojila lista gotovo je identičan rezultatu iz 2017. Imamo blagi pad od 200 glasova. Išao sam od 2005. na ovamo i uvijek je maksimum bio 5 500 do 5 900. Ne bi bila velika razlika ni da sam ja nosio listu. - rekao je Franković, osvrnuvši se na izborni rezultat KLGB Ivice Roka koji je u novom sazivu Gradskog vijeća imati dva vijećnika.

- Kroz povijest izbora imali smo niz protestnih glasova. Meni su primjerice dali glasove i neki SDP-ovci. Na lokalnoj razini se pokazalo da nije bitna ideologija. – rekao je Franković.