Četvrtak, 17 Veljača 2022 17:41

Franković: Naknadu iskoristim za režije stana koji ustupam i ljudima koji zbog bolesti moraju u Zagreb

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Davor Mladošić

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kao saborski zastupnik HDZ -a prošle je godine, odnosno do 21. prosinca, primio 66.625 kuna naknada, od čega je devet tisuća kuna naknada za odvojeni život. Uz to Franković ima i plaćen stan u Zagrebu, a stanarina je iznosila 29.975 kuna. Za nadoknadu troškova prijevoza avionom Franković je dobio 24.811 kuna, a kao naknadu troškova za prijevoz automobilom dvije tisuće i 375 kuna uz naknadu za cestarinu od 462 kune.

Zadnjih dana, nakon što je otkriveno kako je SDP -ov Peđa Grbin uzimao naknadu za odvojeni život od obitelji iako mu je i supruga u Zagrebu, aktualizirano je pitanje prava na naknade koje imaju saborski zastupnici. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković tako se, s obzirom da ipak živi u Dubrovniku, a u Sabor odlazi po potrebi, također našao među prozvanima zbog naknade od devet tisuća kuna za odvojeni život od obitelji. Shodno tome kritiziran je i zbog stana u Zagrebu koji mu je plaćen.

Za Dubrovnikpress.hr gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ističe pak, kad je riječ o naknadi za odvojeni život kao paušalnom iznosu da ga potroši na režije koje sam plaća.
- Sukladno zakonu je jasno da imam pravo na navedeni paušal koji sam iskoristio i istovremeno kao korisnik stana Sabora, što je vidljivo iz tablice, nisam nikad naplatio ni lipe za režije koje plaćam iz vlastitih prihoda pa kad se sve zbroji i oduzme, paušal i režije, jedno od drugog ne odskače. - kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Što se tiče stana, on dalje za Dubrovnikpress.hr kaže:
- Postavilo se pitanje zbog čega koristim stan. Osim što mi po zakonu to pravo pripada taj trošak je manji nego da budem u hotelu kada sam u Saboru jer bi taj trošak hotela bio veći nego mjesečno korištenje stana. Stan sam nerijetko davao i davam na korištenje ljudima koji zbog bolesti moraju u Zagreb i to je opće poznata stvar. Naravno radim to bez naknade, ako je uopće potrebno istaknuti. Mogao sam iskoristiti odmah i pravo na saborsku plaću, nisam to nikad napravio iako bi ona bila za najmanje dvije tisuće kuna veća od plaće gradonačelnika. Nikad nisam neke druge troškove koristio, tu je sve jasno i transparentno. - rekao je Franković.