Četvrtak, 23 Lipanj 2022 15:31

FOTO / Prvi kruzer koji je prošao ispod Pelješkog mosta dočekali prosvjednici

FOTO / Prvi kruzer koji je prošao ispod Pelješkog mosta dočekali prosvjednici Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Kruzer „Bolette” pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joza Glavića prvi je veliki brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta, odnosno Mosta Pelješac kako mu je službeno ime. Prolazak „Bolettea” bio je i svojevrsni test za pomorski promet ispod mosta zbog kojeg se bila digla prašina us usjednoj BiH. Naime, pojedinci u toj zemlji tvrdili su da Hravtska izgardnjom mosta sprječava pravo izlaska BiH na otvoreno more. Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Tome se usprotivio njihov srpski kolega Milorad Dodik koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH.

Kruzer „Bolette” uplovio je u neumski akvatorij rano jutros oko sedam sati ispod Pelješkog mosta. Na njemu je bilo oko 1000 putnika, a u Neumu su ih dočekali prosvjednici. Naime, tamošnja vlast i dio građana nisu baš oduševljeni uplovljavanjem kruzera.

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je kako je uplovljavanje kruzera Bolette u neumski akvatorij nedopustivo.

- Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenje koje će nanijeti izrazitu štetu Neumu. - navela je Matić u priopćenju za javnost.

Najavila je kako će se ubuduće suprotstaviti uplovljavanju velikih brodova.

Kruzer "Bolette" izgrađen je 2000. godine. Duljina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a gaz 8,1 metar. Ima 12 paluba, maksimalan broj putnika je 1400.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019